Gorenjski operativno komunikacijski center je v preteklih 24 urah sprejel:

  • 5 obvestil o prometnih nesrečah,
  • 8 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju
  • 2 prijavi o kršitvah predpisov v zasebnem prostoru,
  • s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje stvari, ponareditev denarja in nasilje v družini.
  • Zaradi kršitev v prometu so policisti ponovno zasegli eno vozilo.

 

Dve nesreči s telesnimi poškodbami

  •  Včeraj so policisti obravnavali prometno nesrečo s poškodbami kolesarja

Na Jesenicah je kolesar v napačni smeri vozil po pločniku, cesto pa je s kolesom prečkal na prehodu za pešce, kjer je vanj trčila voznica z osebnim avtomobilom. Zaradi kršitev staobravnavana oba.

  • Danes pa so obravnavali nesrečo osebnega avtomobila s poškodbami dveh oseb

Današnja nesreča, ki se je ponoči zgodila na gorenjski avtocesti, bi se lahko končala veliko huje. Okoli 3. ure ponoči je voznik z osebnim avtomobilom na območju Lipc zapeljal v obvestilno tablo in povzročil prometno nesrečo. Zaradi posledic trčenja in neuporabe varnostnega pasu pri odrasli osebi ter zadrževalnega sistema pri mlajšem otroku, sta oba udeleženca padla iz tega vozila. Po prvih podatkih policije sta se  lažje poškodovala. Voznik, gre za tujca, v nesreči ni bil poškodovan in je zaradi povzročitve prometne nesreče obravnavan v prekrškovnem postopku.

Kljub na prvi pogled lažjim poškodbam, situacija ni malenkostna. Ker bi se lahko končala bistveno huje, policisti opozarjajo na obvezno uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov.

Oboji pri pravilni uporabi rešujejo življenja v primeru nesreč in so zelo učinkoviti pri preprečevanju telesnih poškodb v nesrečah, v kombinaciji z ostalimi elementi varnosti pa
zagotavljajo najvišjo raven zaščite voznika in potnikov.

Varnostni pas bistveno blaži predvsem posledice pri direktnih trkih in pri prevrnitvah ali pri kotaljenju vozil. Za poškodbe nepripetega udeleženca, sploh otroka, pa je dovolj že trk pri zelo nizki hitrosti. Uporaba varnostnega pasu je obvezna.

Tveganje za udeležence v tej nesreči bi lahko predstavljala tudi prtljaga, ki je bila nameščena v prtljažniku. V kolikor pride do prometne nesreče ali nenadnega zaviranja, lahko v primeru nepravilno nameščene oziroma nepritrjene prtljage, kosi poletijo po avtomobilu in resno poškodujejo udeležence v vozilu. Zato naj bo pravilno naložena in pritrjena, da se to tveganje prepreči.

Razlogi za nesreče, kot je bila na avtocesti, so povezani tudi z zaspanostjo za volanom in podcenjevanjem te nevarnosti. Zato se takrat ustavite na varnem mestu, si spočijte in šele nato nadaljujte z vožnjo.

Vlom

Na Posavcu je neznani storilec ponoči vlomil v poslovni prostor in odtujil tobačne izdelke.

Vir: PU Kranj