Pregled dogajanja: vlomi in nesreča na Jesenicah, kjer je moškega zbil vlak

Vlomi so na sporedu skoraj vsak dan in nič drugače ni bilo včeraj.

 • Blejski policisti so v Srednji vasi v Bohinju včeraj obravnavali vlom v počitniški objekt, ukradena je bila motorna žaga.
 • na Grintovški ulici v Kranju pa je bilo preko dneva vlomljeno v pritlično stanovanje.
  Storilec je stanovanje pregledal, nikradel ni ničesar.
 • Popoldan pa so na Cesti talcev obravnavali še vlom v osebni avtomobil iz katerega so ukradli žensko torbico.

 


Na Jesenicah so včeraj opoldne policisti obravnavali nesrečo, v kateri je na železniški progi vlak trčil v moškega. Pri tem ga je telesno poškodoval, vendar zaradi poškodb ni v življenjski nevarnosti. Okoliščine kažejo, da je za nesrečo odgovoren moški, ki je kršil  predpise o varnosti v železniškem prometu.


 

Obvezna zimska oprema – 15. november

Od danes pa do 15. marca naslednje leto je zimska oprema obvezna za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu.

Najbolj osnovna oprema so:

 • Zimske pnevmatike, saj te stalno zagotavljajo najbolj ustrezen oprijem vozila s
  cesto.

  • Kanali dezena pnevmatik morajo biti globoki najmanj 3 mm, da se omogoči
   optimalen oprijem in stika s podlago pa je priporočljiva še večja globina. Dobro odstranjevanje vode in brozge izpod koles ter zagotavljanje večje stabilnosti vozila v snegu in ledu omogoča le zadosten profil.
  • Vse štiri pnevmatike morajo biti enake velikosti, vrste in zgradbe, na posameznih oseh pa morajo imeti tudi enake profile.
 • Drugačni pogoji glede pnevmatik veljalo pri vozilih nad 3.500 kg in pri štirikolesnem pogonu.

Poletne pnevmatike niso priporočljive, če pa so na vozili nameščene, morajo biti v priboru ustrezne snežne verige ali verigam enakovredni pripomočki. Obvezna je uporaba verig tudi na cestah, kjer je to določeno s prometnim znakom, kadar gre za zimske razmere, opozarjajo na PU Kranj.


 

Poskrbite za tudi za normalno vidljivost!

Temperature so se spustile in ponekod so bila danes zjutraj stekla na vozilih
že zaledenela. Policisti zato opozarjajo, da je treba še pred vožnjo dobro očistiti vsa stekla na vozilu, saj je vožnja z zaledenelimi ali zarošenimi stekli nevarna in prepovedana. S tem preprečite situacije, ki so razlog za nesreče, saj vozniki zaradi te okoliščine ne vidijo dogajanja pred sabo, zelo velikokrat tudi ne za sabo, spremljanje prometa pa je oteženo tudi zaradi neočiščenih stranskih steklenih površin. Posledično prihaja do tega, da voznik spregleda pešca in  je zelo verjetno, da bo voznik vanj trčil z nezmanjšano hitrostjo, ker ga ne bo pravočasno opazil.

Prav tako je treba zagotoviti, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi!

Omenjeni primeri so se dogajali v preteklem letu, ko so gorenjski policisti prejšnjo zimo med drugimi obravnavali nesrečo na območju Kranjske Gore, v kateri je voznik z
zaledenelimi stekli huje poškodoval pešca. Pri Mojstrani je s tovornega vozila padla ledena ploskev, ki je prebila vetrobransko steklo osebnega avtomobila in huje poškodovala udeleženca v njem.

Policisti zato voznike pozivajo, naj pred začetkom vožnje očistijo svoja vozila in preprečijo take nevarne situacije!