Pregled dogajanja: V gorah posredovali štirikrat. Padec kolesarja pri spustu z Vršiča.

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 8 obvestil o prometnih nesrečah;
  • 5 kršitev predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 3 v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa prijave sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari.

Na območju Prisojnika je gornik včeraj našel nahrbtnik in ga prinesel na policijo, ki vodi postopek z najdeno stvarjo. Okoliščine kažejo, da izvira iz ene od preteklih nesreč na gori.

Padec kolesarja

Pri spustu z Vršiča je včeraj zvečer padel kolesar. Vozil je z neprilagojeno hitrostjo in padel čez krmilo kolesa. V padcu se je telesno poškodoval.

Če kolesarji ne bodo bolj pazili na svojo varnost, bo nesreč samo še več. Kritični dejavniki so predvsem hitrost, varnostna razdalja ter stran in smer vožnje. To so vzroki za nesreče na njihovi strani, medtem, ko gre pri izsiljevanju prednosti običajno za razlog na strani voznikov in so kolesarji žrtve teh nesreč. Zato bolj pazite in se izogibajte tveganjem za
nesreče. Poletje je še dolgo, kot kaže bo tudi vroče in mirovati poškodovan v takih razmerah zagotovo ni prijetno.

Vlom

Na Grintovški ulici v Kranju je bilo vlomljeno v stanovanje v prvem nadstropju bloka in odtujen nakit.

Tatvina

Blejski policisti so včeraj obravnavali prijavo tatvine torbice z obale jezera. Storilec jo je odtujil, ko se je lastnik kopal v jezeru. Vrednih stvari se ne pušča brez nadzora!

Gore

Letalska policijska enota je z ekipo za reševanje v gorah včeraj posredovala v štirih primerih. V treh primerih gre za nesreče v gorah na območju Triglavskih jezer, na poti čez Prag in Prisojniku.

Razlogi so padci in zdrsi, ki sta najpogostejša razloga za nesreče v gorah. Pred kratkim je
bil vzrok za nesrečo tudi padajoče kamenje, ki tudi lahko povzroči hude posledice. Zato pazite na izpostavljenih delih, meliščih, pod stenami, na kritičnih mestih poti in predvsem pri sestopih. Pripravite se na turo, bodite realisti v tem kar zmorete in česa ste sposobni, uporabljajte ustrezno opremo in hodite vsaj v dvoje.