Pregled dogajanja: Prometne nesreče, vožnja v napačno smer, vožnja skozi zaprt tunel,…

vir: 20min.ch

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel 11 obvestil o prometnih nesrečah, eno prijavo o kršitvah predpisov o javnem redu in miru v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in vlom.

Minuli dan in ponoči so se gorenjski policisti odzvali na 25 dogodkov, ki so bili povezani s stanjem in prevoznostjo cest ter na devet prijav o prometnih nesrečah, o vožnjah v
rdečo luč skozi zaprt predor Ljubelj in vožnjo v napačno smer po gorenjski avtocesti.

Ovire na cesti je povzročala meteorna voda, razlivanje rek na cesto, nanosi peska in kamenja, zaliti podvozi in ceste, podrta drevesa, veter pa je na cesto nanašal tudi listje, veje in druge stvari. Ob nastanku ovir so policisti na krajih urejali promet in preprečevali trčenja.

Po 16. uri so se začele gostiti tudi prometne nesreče s pretežno materialno škodo. Policisti so jih obravnavali devet.

  • Nesreča s telesnimi poškodbami se je okoli 18. ure zgodila v Kranju, vzrok zanjo pa je bila premajhna varnostna razdalja.
  • Prometna nesreča z materialno škodo se je zgodila v Retnjah, kjer je voznik pred policisti zaradi nepozornosti trčil v drevo, ki ga je čez cesto podrl veter.  Vozniku je  0.14 mg/l alkohola.
  • V Šenčurju se je voznik zaradi neprilagojene hitrosti prevrnil na streho, prehitremu vozniku pa je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0.43 mg/l.

Tržiški policisti so okoli 18.30 preverjali informacijo avstrijskih varnostnih organov o vožnjah skozi rdečo luč skozi predor na Ljubelj. Cesta na avstrijski strani je bila zaprta.

Okoli 19.30 so radovljiški policisti v močnem dežju obravnavali prijavo o vožnji v napačno smer na Lipcah. Policisti so voznika izsledili in proti njemu zaradi hujšega prekrška vodijo prekrškovni postopek. Odvzeli so mu tudi vozniško dovoljenje in ga izločili iz prometa.

Večina ovir na cestah je bila odstranjenih in so ceste že normalno prevozne. Odprt je tudi Ljubelj.

Zaprte pa ostajajo:

  • Cesta čez Vršič zaradi podrtega drevja.
  • Jezersko (mejni prehod) zaradi zapore na avstrijski strani.
  • Grad – žičnica Krvavec.

Na cestah se še kje lahko pojavijo manjše ovire, predvsem manjše veje in kamenje, veliko je listja, ceste pa so mokre, zaradi kombinacija vsega pa zelo spolzke. Zato naj vozniki vozijo zelo previdno, s prilagojeno hitrostjo in na zadostni varnostni razdalji. Izogibajo naj se prehitevanju drugih vozil.