Pregled dogajanja: Prometne nesreče s telesnimi poškodbami, kraja v trgovini, nesreče v gorah

Slika: PU Kranj

Gorenjski operativno komunikacijski center je preko vikenda sprejel:

 • 12 obvestil o prometnih nesrečah,
 • 20 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter 10 v zasebnem prostoru,
 • s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje
  stvari in ponareditev denarja.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli dve vozili. O ropu, ki se je zgodil v petek, in o udaru strele iz sobote, smo že poročali.

Končne ugotovitve postopka po udaru strele na Bledu

V soboto so kriminalisti opravili ogled kraja udara strele in nastanka poškodb pri treh osebah. Ugotovili so, da je do nesreče prišlo med nevihto z dežjem in strelami,
med katerimi je ena udarila tudi v drevo, pod katerim so ljudje iskali zavetje.

Po udaru je bila na kraju dogodka nudena prva pomoč trem osebam. Dve sta bili v zdravstveno ustanovo prepeljani s helikopterjem, ena pa z reševalnim vozilom. O zbranih
obvestilih bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Prometne nesreče

Gorenjski policisti so preko vikenda obravnavali 12 prijav prometnih nesreč, med njimi za 4 s telesnimi poškodbami, ki so se zgodile v petek.

 • Opoldan je voznik med vožnjo po gorenjski avtocesti, zaradi nepravilnega premika pri menjavi prometnega pasu, trčil z drugim voznikom in povzročil prometno nesrečo.
 • V Kranju je voznik osebnega avtomobila na križišču odvzel prednost kolesarju. Udeleženci so se lahko telesno poškodovali.
 • Lažje se je poškodovala tudi kolesarka, ki je bila v petek popoldan samoudeležena v prometni nesreči na območju Žirovnice. Zaradi neprilagojene hitrosti je padla na makadamski površini.
 • Pozno popoldan so policisti nesrečo s sumom na telesne poškodbe obravnavali še na območju Gorij, kjer je voznik zapeljal pod cesto.

Petkov nadzor nad tovornimi vozili

V petek popoldan so gorenjski policisti na počivališču Lipce krajši čas nadzirali predvsem tovorna vozila in avtobuse. Med 32 kontroliranimi vozili so ugotovili 16 kršitev prometnih pravil, med njimi zaradi prekoračitve hitrosti, prekoračene teže in časa vožnje, uporabe telefona med vožnjo in neuporabe varnostnega pasu.

Vredne predmete imejte vedno pod nadzorom

Gorenjski policisti so minuli vikend obravnavali tri primere zanemarjanja in posledično izrabe opuščenih samozaščitnih ukrepov.

 • V soboto dopoldan je ženska storilka v živilski trgovini v Kranju izkoristila nepazljivost oškodovanke in ji iz nakupovalnega vozička odtujila torbico. Odtujen predmet je storilka po tatvini pospravila v svojo torbo in trgovino zapustila.

Dejanja je osumljena ženska, ki je visoka do 170 cm, imela je temnejšo polt in črne lase, ki so bili speti v čop. Nosila je temna očala, oblečena je bila temno jopico, pod katero je imela belo majico, in jeans hlače. Pri sebi je imela še večjo temno torbo.

Če jo kdo prepozna, naj podatke prosimo sporoči policiji na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

 • Na Ulici Tončka Dežmana v Kranju je neznana oseba v petek med 16.20 in 16.30 pristopila do osebnega avtomobila Renault twingo in odtujila nahrbtnik z oblačili.
 • V soboto opoldan pa je neznana oseba na parkirišču pri jezeru v Preddvoru razbila steklo na osebnem avtomobilu VW passat in odtujila torbico z dokumenti ter kreditno kartico, ki je bila uporabljena tudi za dvig denarja na bankomatu.

Nakupovalni vozički in avtomobili niso varna mesta za spravljanje vrednih stvari, saj odložen predmet kjerkoli na vidnem mestu pritegne pozornost. Še bolj mamljivo za storilce je, če je ta predmet denarnica ali pa torbica, nahrbtnik, vreden telefon, elektronska naprava in so stvari še brez nadzora. Verjetnost tatvine je takrat velika. Zato policisti opozarjajo lastnike, naj poskrbijo za svoje stvari ter lastnino in naj jo imajo ves čas pri sebi in pod nadzorom.

Gore in ostali dogodki

Helikopterska ekipa za reševanje v gorah je s policistom gorske policijske enote minilo soboto posredovala s sedmih primerih.

 • Okoli 9.20 je alpinist med plezanjem v Mrzli gori v Kamniško-Savinjskih Alpah padel po odlomu oprimka;
 • okoli 11.30 je na območju Lubnika omagala planinka;
 • okoli 13. ure pa si je planinec na poti čez Prag proti Kredarici poškodoval nogo;
 • okoli 15.15 je ekipa sodelovala tudi pri prevozu ponesrečenih v udaru strele na Bledu v zdravstveno
  ustanovo;
 • kasneje pa je reševala še planinko, ki je padla na Tominškovi poti proti Triglavu;
 • na Potoški gori na območju Preddvora je bil obravnavan zdrs planinke;
 • zvečer pa so obravnavali še poškodbe osebe na območju Krna.

V soboto so policisti v gorah izvajali tudi preventivne aktivnosti. Kontrolirali so območje Završnice in Stola ter Storžiča. Problematičnih pohodnikov niso zaznali.

Padci, zdrsi, odlomi kamenja in slabše psihofizično stanje pohodnikov so pogosti razlogi za ogrožajoče dogodke in posredovanja v gorah. Zavedajte se teh nevarnosti ter dejavnikov in se nanje ustrezno pripravite. Samo tako namreč lahko zmanjšate tveganje za nesreče!