Pregled dogajanja: Prometne nesreče in statistika letošnjega leta.

vir:policija.si

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 12 obvestil o prometnih nesrečah;
  • 10 kršitev predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 1 v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa prijava sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari.

Promet – nesreče kolesarjev in motoristov

Tudi včeraj so gorenjski policisti obravnavali štiri prometne nesreče s telesnimi poškodbami, vse z udeležbo kolesarjev in motoristov.

  • V Dorfarjah je mopedist pri vključevanju na cesto z dvorišča zapeljal pred osebni avtomobil in povzročil nesrečo.
  • V Kropi je motorist zaradi neprilagojene hitrosti trčil v odbojno ograjo.
  • V Tržiču sta po divjanju na makadamski cesti z Bistriške planine padla dva kolesarja.
  • Na Bledu pa je sama padla še kolesarka.

Vsi so se telesno poškodovali.

Pregled nesreč v letošnjem letu

V letošnjem letu so gorenjski policisti obravnavali 990 prometnih nesreč oziroma okoli 6% več kot lani. Sedem udeležencev je umrlo, lani pet, 52(47) oseb je bilo hudo telesno poškodovanih, še 250 (223) pa lažje. Več je torej nesreč, težje so tudi posledice.

Najpogostejši vzroki zanje so nepravilni premik z vozilom (303), neprilagojena hitrost (146), nepravilna stran in smer vožnje (164) ter izsiljevanje prednosti (121). Po dnevih sta najbolj problematična petek (163) in ponedeljek (161), sledi četrtek (149), po urah pa čas med 09.00 in 12.00 (250 nesreč) in med 13. in 18. uro (400 nesreč). V teh urah se je zgodilo 65% vseh prometnih nesreč.

59 povzročiteljev prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola. Povprečna stopnja alkohola pri alkoholiziranih povzročiteljih nesreč se je zmanjšala za 0,2 promila in znaša 1,33 promila alkohola. Na letošnji nevarni poletni lestvici najbolj pijanih voznikov je najvišje voznik z 1,83 mg/l alkohola (okoli 3,85 promila). Sledijo mu povzročitelj prometne nesreče na avtocesti v Radovljici z 1,50 mg/l (okoli 3,15 promila), voznik z 1,49 mg/l; kolesar z 1,48 mg/l in voznik z 1,44 mg/l alkohola (okoli 3 promile alkohola).

Policisti so letos zasegli 149 vozil, odredili so 22.317 preizkusov alkoholiziranosti in 159 hitrih testov na prepovedane droge. Napihalo je 707 voznikov, 142 voznikov pa je bilo pozitivnih na test za prepovedane droge ali pa so ta preizkus odklonili.

Letos je bilo ugotovljenih še okoli 14.000 kršitev cestno prometnih predpisov, največ zaradi prehitre vožnje in sicer okoli 5.650.

“Udeleženci se bodo morali bolj zavedati svoje vloge v prometu in tudi osebne odgovornosti za posledice. Običajno ni kriva cesta. Nesreče povzročajo predvsem nepravilnosti in malomarnost voznikov ter pretiravanja, torej zaradi vsega tistega, kar je v domeni voznika in na kar se lahko vpliva z več pozornosti, zbranosti in previdnosti. Zato pazite in
prispevajte svoj delež k večji varnosti na cestah.” je še zapisal mag. Bojan Kos.

Poškodovanja tuje stvari

Na Zasavski cesti v Kranju je storilec razbil steklo na voznikovih vratih, na Kebetovi ulici v Kranju pa je bilo vozilo poškodovano z ostrim predmetom.

Vlom in tatvina

V Naklem je bilo danes ponoči okoli 1.20 vlomljeno v bencinski servis in odtujene cigarete.

Na Kranjski cesti v Šenčurju je bil z dvorišča podjetja odtujen material za baliranje sena in oprema za pokrivanje silosov.