Pregled dogajanja preko vikenda

Vikend je bil pester, saj so na gorenjski operativno komunikacijski center preko vikenda sprejeli kar 17 obvestil o prometnih nesrečah, 22 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in osem v zasebnem prostoru, s področja
kriminalitete pa o sumu kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje stvari, lahka telesna poškodba in ponareditev denarja.

Policisti so obravnavali 5 nesreč, v katerih so vozniki trčili v divjad:

 • v petek zvečer je voznik v divjad trčil na cesti v Lomu nad Tržičem,
 • v soboto so policisti trčenja v divjad obravnavali na Spodnji Beli, med Vrbo in Žirovnico, ter na Hrušici,
 • danes zgodaj zjutraj pa so povoženo divjad prijavili še pri Mojstrani.

Trčenja v divjad so pogosta predvsem v večernem in nočnem času ali zgodaj zjutraj, zato na mestih, kjer cesta poteka mimo travnikov, polj in gozdov bodite še posebej previdni in
pozorni na dogajanje ob cesti.

Na gorenjskih cestah sta se med vikendom zgodili dve prometni nesreči s telesnimi poškodbami:

 • v soboto dopoldan sta zaradi nepravilnega premika v Kranju trčila dva voznika osebnih avtomobilov.
 • Do hujšega trčenja, brez težjih posledic, pa je včeraj ponoči prišlo na gorenjski avtocesti pri Brniku. V nesreči  sta bila udeležena voznik in potnik v enem osebnem avtomobilu, ki je po daljšem nekontroliranem drsenju trčil v prometno signalizacijo in zagorel. Nesreči je botrovala neprilagojena hitrost. V dogodku policisti preverjajo znake kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa in vodijo postopek.

Hitrost vožnje je V aktualnih razmerah so prilagojena hitrost vožnje, varnostna razdalja, stran in smer vožnje ter prehitevanje med bolj kritičnimi dejavniki vožnje. Dosledno spoštujte omejitve hitrosti in jo prilagodite razmeram na cesti ter svojim sposobnostim za vožnjo.

Gorenjske ceste so bile preko vikenda polne voznikov, ki niso izpolnjevali pogojev za vožnjo, zato so policisti več voznikov izločili iz prometa.

 • V 4 primerih so policisti iz prometa izločili voznike osebnih avtomobilov, ki niso
  izpolnjevali pogojev za vožnjo glede vozniških dovoljenj. Vozila so jim zasegli.
 • Gorenjski prometni policisti so obravnavali dva voznika, ki sta bila pozitivna na hitri test za prepovedane droge .Enemu od njiju manjšo količino prepovedane droge v postopku tudi zasegli.
 • V 14 primerih pa so vožnjo voznikom prepovedali zaradi alkohola. Najvišja ugotovljena vrednost je bila 0,93 mg/l alkohola pri voznici, ki je bila obravnavana na območju Radovljice. Izstopa pa tudi stopnja alkohola pri kolesarju, ki je bil obravnavan na območju. Pri njem preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0,52 mg/l alkohola.

Pobiranje prispevkov in vsiljivo beračenje.

Včeraj popoldan so policisti prijeli prijavo varnostnika na območju trgovskega centra v Kranju, ki se je nanašala na pobiranje prispevkov. Obravnavali so tri osebe.

 • V enem primeru je kršitelj prispevke pobiral brez ustreznih dovoljenj in se je v početju pretvarjal, da je gluhonem.
 • Dve osebi pa sta bili obravnavani zaradi vsiljivega beračenja.
  V vseh primerih gre za državljane Romunije.

Kdo lahko zbira prostovoljne prispevke?

Prostovoljne prispevke lahko zbirajo samo tiste osebe, ki imajo ustrezna dovoljenja. Zato predlagamo, naj se ljudje, preden izročijo denar, prepričajo ali pobiralec ima dovoljenje ali pa ga npr. prosijo za kontaktne podatke, kamor bi sredstva lahko nakazali, namesto, da mu jih izročijo. Izročeni prispevki se morajo evidentirati v overjenih, žigosanih in podpisanih nabiralnih listih.” opozarja mag. Bojan Kos.

Na delu so bili tudi vlomilci:

 • V petek so policisti obravnavali prijavo o vlomu vnstanovanjsko hišo v Struževem in na Begunjski cesti v Lescah, ukradli so zlatnino in denar.
 • V Radovni je bilo vlomljeno v počitniški objekt.
 • V soboto je bilo med 16. in 17. uro na Ulici heroja Verdnika vlomljeno v klet, ukradli so  pnevmatike s platišči.
 • Okoli 17.20 pa so policisti obravnavali še tatvino manjšega zneska denarja iz stanovanjske hiše v Smokuču.
 • Včeraj popoldan je bilo vlomljeno v stanovanjsko hišo v Predosljah.
 • V Hosti in na Trgu Prešernove Brigade v Kranju pa si je storilec pri vlomu prilastil zlatnino in denar.