Pregled dogajanja: Nesreče, vlomi, nesreča v gorah

Gorenjski policisti so med trinajstimi prometnimi nesrečami, ki jih je prejel gorenjski operativno informacijski center, obravnavali:

 • Dve nesreči, kjer je bila ugotovljena prisotnost alkohola in drog.
  • Na hitri test na prepovedane droge je bil v soboto zjutraj pozitiven voznik, ki je
   bil udeleženec prometne nesreče na gorenjski avtocesti pri Hrušici,
  • pod vplivom alkohola (0,42 mg/l) pa je bil včeraj opoldan povzročitelj prometne
   nesreče v Železnikih, ki je na nasprotnem smernem vozišču trčil v drugega
   voznika.
 • Eno nesrečo, v kateri je udeleženec utrpel telesne poškodbe. Do nesreče je prišlo na gorenjski avtocesti pri Radovljici v petek zjutraj. Razlog za nesrečo je bila prekratka varnostna razdalja, telesne poškodbe pa so zelo verjetno posledica neuporabe varnostnega pasu pri poškodovanem vozniku, ki je bil tudi povzročitelj nesreče.

Policisti pa so iz prometa izločil tudi nekaj voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola:

 • po enega voznika na območju Tržiča in Radovljice,
 • dva  voznika sta dobila prepoved vožnje na območju Škofje Loke,
 • po trem voznikom so vožnjo prepovedali na Jesenicah in v Kranju,
 • štirim voznikom pa so nadaljnjo vožnjo pod vplivom alkohola preprečili še gorenjski prometni policisti.

Dva voznika pod vplivom alkohola sta bila v prometu udeležena tudi brez veljavnih vozniških dovoljenj, enemu je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0,75 mg/l, drugemu pa 1,14 mg/l alkohola. Obema so policisti vozilo zasegli.

Vožnja pod vplivom alkohola je prepovedana in zelo nevarna! Zato se ne odločite za vožnjo, če ste uživali alkoholne pijače. Naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa se odločite za javni prevoz. V tem tednu poteka tudi akcija.


V petek dopoldan je bilo v Čirčah vlomljeno v osebni avtomobil, iz katerega je bila ukradena denarnica,  v soboto zjutraj je bil prijavljen še vlom v stanovanjsko hišo v Mostah pri Žirovnici, zvečer pa v Prebačevem.

Včeraj so policisti obravnavali še vlom v stanovanjsko hišo v Mavčičah in v Cerkljah na Gorenjskem, ukradli pa so zlatnino in denar ter v enem primeru mobilni telefon.


V petek se je planinec poškodoval pri vzponu na Dovško Babo. Planincu je zdrsnilo na mokri podlagi, izgubil je ravnotežje in padel. S kraja je bil s helikopterjem prepeljan v jeseniško bolnišnico, kjer niso bile ugotovljene hujše poškodbe.

Razmere v gorah se slabšajo in so zaradi vremena vedno bolj zahtevne.

Ponekod v visokogorju je sneg, poti so večinoma mokre, na nižje ležečih predelih pa nevarnosti lahko prekriva tudi listje, zato obstaja velika nevarnost zdrsov, ki so lahko posebej kritični na izpostavljenih predelih in strmih predelih!

Planinci in pohodniki bodite zato zelo previdni pri zadrževanju v gorah, vzponu pa  se v slabem vremenu ali ob slabi napovedi iz preventivnih razlogov raje odpovejte.