Napihajte 0,0 in jo popihajte na koncert!

Žal je alkohol še vedno izpostavljen kot eno pomembnejših področij, ki vpliva na prometno varnost.

Na slovenskih cestah približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola, alkohol pa botruje celo vsaki tretji smrtni prometni nesreči! V letu 2016 so alkoholizirani udeleženci povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1.009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna, ob petkih in sobotah, ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Najbolj pogoste so nesreče na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestnih povezavah. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so stari med 24 in 34 let.

Statistika:

  • Gorenjski policisti so v letošnjem letu obravnavali 1.415 prometnih nesreč, v katerih je umrlo osem udeležencev, 67 se jih je hudo, še 398 pa lahko telesno poškodovalo.
  • Pod vplivom alkohola so bili 103. povzročitelji prometnih nesreč.
  • Povprečna stopnja alkoholiziranosti v nesrečah je 1,42 g/kg alkohola (promil).
  • V nesrečah, kjer so bili povzročitelji pod vplivom alkohola, sta 2 osebi umrli, 4 osebe so bile huje, še 39 pa je bilo lahko telesno poškodovanih.
  • Gorenjski policisti so letos odredili tudi preko 32.000 preizkusov alkoholiziranosti,
    pri več kot 1070 voznikih pa so ugotovili prisotnost alkohola nad dovoljeno mejo.

Tudi letos bodo policisti za večjo varnost v prometu skrbeli z akcijo Slovenija piha 0,0. Ta bo potekala med 6. in 12. novembrom, ko bodo po vsej Sloveniji poostreno preverjali, ali vozite pod vplivom alkohola. Bodite odgovorni vozniki, poskrbite za varno udeležbo v prometu in si obenem prislužite vstopnice za edinstveno glasbeno doživetje – skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu!

Vir: Policija. si

Če boste napihali 0,0, vas bodo nagradili!

Prejeli boste kupon, s katerim si lahko na www.nulanula.si zagotovite vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani. Več o akciji si preberite na njihovi strani.

Sicer smo v Sloveniji v zadnjem desetletju naredili velik napredek, vendar pa se je zadnji dve leti stanje ponovno poslabšalo. Ponovno se je povečal delež umrlih v prometnih nesrečah zaradi alkoholiziranosti povzročitelja, povečuje pa se tudi delež uporabe drog in psihoaktivnih snovi udeležencev v cestnem prometu.

Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, na žalost pa to dejstvo ljudje še vedno prepogosto podcenjujemo.
Mnenja voznikov, da lahko alkoholiziranost zmanjšajo z nekaterimi triki ali pripomočki, kot so npr. svež zrak, telesna aktivnost, spanje, žvečilni gumiji, mastna hrana, so napačna, saj ti ukrepi le upočasnijo prehajanje alkohola v kri.

V zadnjih letih se povečuje tudi uporaba drog, kar se kaže tudi v prometu. Najpogostejše droge med vozniki pa so marihuana (89 %), kokain (14 %) in amfetamini (10 %). Tuje raziskave (DRUID, 2012) kažejo, da droge povečujejo tveganje za nastanek najhujših prometnih nesreč. Vožnja pod vplivom drog je zato povsem nesprejemljiva, je pa tudi prepovedana z zakonom (Zakon o pravilih cestnega prometa, 106. člen), kazen pa znaša 1.200,00 EUR ter 18 kazenskih točk.

Premisli. Alkohol ubija!