Pregled dogajanja: Nesreče, vlomi in beračenje

vir:policija.si

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih dveh dneh sprejel:

 • 16 obvestil o prometnih nesrečah, od tega tri prijave nesreč s telesnimi poškodbami;
 • 15 kršitev predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 6 v zasebnem prostoru;
 • s področja kriminalitete pa prijave sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje stvari in grožnja brez posledic.

V poslovni prostor v Lescah je včeraj okoli 12.50 vstopil zamaskiran moški. V roki je držal predmet, ki bi lahko bil lahko bil pištola. Govoril ni, prostor pa je zapustil, ko je zaposlena začela kričati. V dogodku policisti zbirajo obvestila o sumu kaznivega dejanja in
vodijo postopek.

Blejski forum

Med 2. in 3. septembrom 2019 bo na Bledu potekal 14. Strateški forum Bled, mednarodno srečanje predstavnikov več držav članic in nečlanic Evropske unije, zaradi česar bo ponekod na Gorenjskem občasno povečan promet. Poseben prometni režim v času strateškega foruma ni predviden, bo pa zaradi varovanih kolon s policijskim spremstvom občasno povečan promet, in sicer:

 • v ponedeljek na relaciji Letališče Jožeta Pučnika–Bled,
 • v torek pa v smeri Bled–Letališče Jožeta Pučnika.

Glede na to, da je cestna povezava tudi sicer zelo obremenjena in da na delu avtoceste Kranj Zahod–Podtabor potekajo gradbena dela s preusmeritvijo prometa, vse udeležence v cestnem prometu pozivajo, da upoštevajo navodila policistov ter svetlobne in zvočne opozorilne znake vozil iz spremstva.

Policijska vozila za spremstvo varovane kolone so označena z rdečimi in modrimi lučmi. Vozniki se morajo ob srečanju s takšnim vozilom ustaviti in se umakniti z vozišča, varovani koloni pa omogočiti neoviran in prost prehod. Na cesti v in zunaj naselja to storijo z ustavitvijo zunaj ceste, na avtocesti pa se pomaknejo na skrajni desni rob voznega pasu. Z vožnjo lahko nadaljujejo takoj, ko mimo njih zapelje zadnje policijsko vozilo, označeno z rdeče-modro lučjo. Taka vozila je tudi prepovedano prehitevati in se jim priključiti.

Preusmeritev in dela na gorenjski avtocesti

Preusmeritev pri Kranj zahodu se bo predvidoma začela izvajati jutri ob 7. uri, promet pa bi
lahko že do 12. ure potem stekel po dveh zoženih prometnih pasovih v smeri Jesenic. Voznike opozarjajo na pravočasno razvrstitev pred delovno zaporo in upoštevanje prometnih pravil. Brez ustavljanja, obračanja in vzvratnih voženj.

Na desnem prometnem pasu, ki bo šel skozi delovišče, se bo mogoče izključiti z avtoceste na priključkih Kranj zahod, Naklo ali Podtabor, na levem prometnem pasu, ki bo
potekal po nasprotnem smernem vozišču pa to ne bo mogoče vse do
Brezij.

Rondo Primskovo

Po zadnjih podatkih dela na krožišču Primskovo dobro potekajo in bo krožišče predvidoma jutri v celoti že odprto za promet – danes je zaradi del še zaprto.

Voznike policisti opozarjajo na pravočasno razvrstitev pred krožiščem in upoštevanje prometnih pravil. Prednost ima tisti, ki je že na krožišču, prepovedano je menjati prometne
pasove na krožišču, vožnja čez robnike ni dovoljenja, zapustitev krožišča se nakaže s smernikom.
Več na povezavi.

Promet

V zadnjih dveh dneh so gorenjski policisti obravnavali tri prometne nesreče s sumom na lahke telesne poškodbe.

 • V petek zvečer sta v Kranju zaradi prekratke varnostne razdalje trčila voznik in voznica z osebnim avtomobiloma.
 • V Mojstrani je včeraj dopoldan padla kolesarka, ki je na krmilu kolesa v vrečki prevažala stvari.
 • Na Spodnjem Brniku pa je bil pozno popoldan v nesreči sam udeležen kolesar. Vozil je preblizu roba ceste, trčil v robnik in padel.***

Požara

V zadnjih dveh dneh so gorenjski policisti obravnavali dva požara, in sicer v enem primeru na zasebnem objektu na električni omarici na območju Kranja. Nastala je manjša materialna škoda. V drugem požaru pa so bile na Voklem poškodovane bale sena. Okoliščine kažejo, da je bil ogenj podtaknjen, zato kranjski kriminalisti zbirajo obvestila o sumu kaznivega dejanja.

Vlomi

Na Cesti 1. maja na Jesenicah je bilo vlomljeno v stanovanjsko hišo in odtujen televizor. V dveh primerih pa je bilo vlomljeno v vozila. V Radovni je včeraj med 15. in 16.30 uro storilec razbil steklo na osebnem avtomobilu in odtujil manjši znesek gotovine, v Vopovljah pa je storilec poskušal vlomiti v osebni avtomobil.

Javni red

Včeraj so gorenjski policisti obravnavali tri prijave vsiljivega beračenja in zbiranja prispevkov. Enega tujca so policisti obravnavali pred živilsko trgovino na Kokrici, drugega pa v Tržiču. Oba kršitelja sta bila Romuna, kršitve pa so prijavili občani. Še ena prijava pa je bila podana za nedovoljeno zbiranje prostovoljnih prispevkov v Lescah. Moški naj bi se
izdajal za gluhonemo osebo. Domnevni kršitelj ni bil izsleden.

Jutri začetek novega šolskega leta, na cestah bodo ponovno šolarji

Starši danes z otrokom še enkrat prehodite šolsko pot in preverite, če poznajo nevarnosti. Opozorite jih na pravilno prečkanje ceste in seznanite, da pri tem nimajo absolutne prednost. Ne stopajo naj nenadoma na cesto, uporabljajo naj odsevna telesa, mlajši tudi rutico, hodijo pa naj po pločniku. Spremljajo naj promet. Če bodo v prometu kot kolesarji, morajo imeti čelado in kolesarski izpit.

Voznike pa pozivamo:

 • Odstopite prednost pešcem in predvsem otrokom, da bodo lahko varno prečkali cesto – če otrok ali drug pešec stoji pred prehodom, naj mu ustavite in ne, kot se velikokrat dogaja, da zgolj nekoliko zmanjšate hitrost in se odpeljete mimo ali pa jih celo obvozite, ko pešci že začnejo s prečkati cesto.
 • Na šolskih poteh vozite posebej previdno, počasneje in na zadostni varnostni razdalji.
 • Parkirajte pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko, ne samo ovirate, temveč tudi ogrožate manjše otroke, ki ne vidijo čez vozilo.
 • Izogibajte se rabi mobilnega telefona med vožnjo, ki nevarno preusmerja pozornost stran od ceste in dogajanja v prometu.
 • Pripnite sebe in otroke.

Srečno in varno na poti.