Pregled dogajanja: Nesreče motoristov in kolesarjev. Ustavljanje na avtocesti ob neurju.

vir:g-u.si

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 13 obvestil o prometnih nesrečah;
  • 7 kršitev predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 2 v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznivih dejanj tatvina, poškodovanje tuje stvari in lahka telesna poškodba.

Obravnavana sta bila dva požara. Na Jezerskem je prišlo do tlenja izolacijskega materiala na objektu in majhno materialno škodo, v Škofji Loki pa je zagorelo ostrešje zapuščenega objekta.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli eno vozilo.
Na gorenjski avtocesti so prometni policisti obravnavali vožnjo v napačno smer v okoliščinah, ki smo jih s posebnim obvestilom sporočili že včeraj.

V enem postopku so policisti zasegli manjšo količino prepovedane droge konoplja.

V Tržiču so policisti včeraj zvečer obravnavali prijavo proti skrbniku dveh psov brez povodcev. Osebe niso izsledili. Opozarjamo na pripetost in ustrezno varstvo psov na javnih krajih, kjer morajo bit na povodcih.

Jutri etapa dirke Po Sloveniji tudi skozi Gorenjsko, na relaciji Sora – Gosteče (12:41) – Lipica – Suha – Stari Dvor – Stari Petrol (12:46) – Spodnji trg – Zminec – Poljane nad Škofjo Loko – Gorenja vas (13:09) – Hotavlje – Trebija (13:15) – Žiri (13:24) – Rovte (13:40), kjer kolesarji nadaljujejo na območje sosednjih policijskih uprav.
Izvajale se bodo mobilne zapore cest s trajanjem od 20 do 30 minut. Čas je okviren.

Promet

Policisti so včeraj obravnavali tri prometne nesreče motoristov in eno kolesarja. Vsi so bili tudi povzročitelji nesreč.

  • Kolesar je zjutraj v Železnikih zapeljal preblizu roba ceste in na padel na bankini. Okoliščine kažejo na težje poškodbe.
  • Hude telesne poškodbe je utrpel tudi motorist, ki je v Kropi zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v motorista pred seboj.
  • Še en motorist pa se je v Tržiču po prvih podatkih lažje poškodoval v nesreči zaradi nepravilnega prehitevanja.
  • Celo kožo je včeraj odnesel samo motorist, ki je z osebnim avtomobilom trčil v Bohinju. Razlog za nesrečo je bila nepravilna stran vožnje motorista.

Motoristi in kolesarji bodite pazljivi, da bo manj nesreč in poškodb, ki nastanejo v skoraj vsaki nesreči z vašo udeležbo. Zato vozite bolj previdno in se izogibajte tveganim manevrom.

Ustavljanje ob vsakem neurju

Tako kot v prejšnjih dneh so se tudi včeraj vozniki na avtocesti ustavljali zaradi neurja s točo. V zelo kratkem času je popoldan zato nastal daljši zastoj proti Radovljici, prometni policisti pa v tistem trenutku niso mogli priti skozi ta zastoj do prvih udeležencev v tej koloni, da bi pospešili promet in ukrepali proti tistim, ki so ga povzročili.

Policisti opozarjajo, da je egoizem posameznikov, ki jih bolj skrbi pa vozilo, kot pa za varnost udeležencev, na avtocesti zelo nevarno početje. Avtocesta je namreč zelo specifična, ker so hitrosti višje in na njej velja prepoved vsesplošnega ustavljanja. V primeru naleta v stoječe vozilo na avtocesti lahko upravičeno pričakujemo zelo hude posledice.

Troje nasvetov v primeru neurja:

1. hitrost v kombinaciji z vidnostjo,
2. izključitev z avtoceste ali postanek na počivališču,                                                      3. spremljanje aktualne napovedi.

Vozniki v neurju prilagodite svojo hitrost in jo zaradi varnosti seveda zmanjšajte. Če jo zmanjšate za več kot polovico od dovoljene, morate obvezno vklopiti vse štiri smernike. Priporočljivo je, da smernike zaradi varnosti vklopite že prej in jih uporabite v kombinaciji z meglenkami (če jih imate), da boste voznikom, ki pripeljejo, od zadaj še bolj vidni. Ta svetila vklopite takoj, ko začnete zmanjševati hitrost in ne šele, ko ste jo že zmanjšali.

Če so vozniki opozorjeni na neurje avtocesto lahko zapustite ali naredite postanek na katerem od počivališč. Čeprav tudi na drugih cestah ni dovoljeno ustavljanje vsepovprek, je nevarnost vendarle manjša, ker so hitrosti nižje in več je mest, kjer se voznik lahko varno ustavi.

Intenziteta neviht in geografske lokacije so običajno napovedane za naprej, zato je priporočljivo spremljati aktualne napovedi – tudi preko aplikacij, ki voznike lahko opozorijo na nevarnost.

Globa za nepravilno ustavljanje na avtocesti znaša 300 evrov.