Pregled dogajanja: Nesreča pri prehitevanju kolone. Policistom ni ustavil.

vir: 20min.ch

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 7 obvestil o prometnih nesrečah – v štirih primerih gre za sum lahkih telesnih poškodb;
  • 5 kršitev predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 1 v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznivih dejanj tatvina in vlom.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja sta bili zaseženi dve vozili.

Policisti so v dveh primerih na javnem kraju zasegli manjšo količino prepovedane droge konoplja in vodijo prekrškovna postopka.

Na območju Velikega vrha v Karavankah se je včeraj smrtno ponesrečil planinec. Mrtev je bil najden na avstrijski strani.

Promet

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali štiri prometne nesreče s telesnimi poškodbami brez hujših posledic. Nihče ni bil pod vplivom alkohola.

  • V Žireh je voznica na nasprotnem smernem vozišču trčila z drugim vozilom in se prevrnila v potok.
  • Na Bledu sta zaradi nepravilnosti obeh trčila motorist in voznik kombija.
  • V Šenčurju je bil razlog za prometno nesrečo izsiljevanje prednosti.
  • Na območju Tržiča pa je bil razlog prekratka varnostna razdalja.

Voznik na nasprotno smerno vozišče običajno zapelje zaradi hitenja, nepozornosti ali ukvarjanja s telefoni in drugimi motečimi faktorji oziroma napravami v vozilu. Vse te dejavnike najdemo tudi pri izsiljevanjih prednosti in vožnji na neustrezni varnostni razdalji.

V nesreči motorista je razlog za trčenje kombinacija nepravilnega prehitevanja kolone z njegove strani in nepravilnega premika s strani voznika kombija. Ta je manjši premik v levo naredil med preverjanjem stanja prometa pred njim, s čimer je motoristu zaprl pot. Nepravilno sta ravnala oba. Zato policisti opozarjajo, da je vožnja mimo za motoriste dovoljena samo v primeru, če kolona stoji in pod pogoji iz 53. člena Zakona o pravilih
cestnega prometa. Če se kolona premika gre za prehitevanje in takrat za motoriste veljajo enaka pravila kot za ostale udeležence v prometu.

Nevaren udeleženec v prometu

Škofjeloški policisti so včeraj zvečer v Gorenj vasi obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki jim ni ustavil, vozil pa je tudi brez veljavnega vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola. Preizkus alkoholiziranosti je pri njem pokazal rezultat 0,67 mg/l alkohola, kar je skoraj 1,5 promila oziroma stopnja, pri kateri voznike »varnostne« funkcije že povsem odpovejo. Vožnja pod vplivom alkohola je smrtno nevarna in zelo ogroža ostale udeležence v prometu.

Vlomi

  • Na Spodnjem Brniku je bilo vlomljeno v poslovni prostor in odtujena elektronska oprema.
  • V Spodnjih Dupljah je bil pri vlomu v garažo odtujen moped znamke Tomos APN 4, zelene barve. Na Cesti Toneta Tomšiča na
  • Jesenicah pa policisti obravnavajo vlom v prostore objekta za opravljanje dejavnosti.