Pregled dogajanja: Nesreča motorista, motorist izločen zaradi alkohola. tatvine in nesreče v gorah

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel:

  • pet obvestil  o  prometnih  nesrečah,
  • šest prijav o kršitvi predpisov o javnemredu  in  miru  na  javnem  kraju  ter  tri v zasebnem prostoru,
  • s področja kriminalitete  pa  o  sumih  kaznivega dejanja tatvina in poškodovanje tuje
    stvari.

Padec  motorista in motorist izločen zaradi alkohola

  • Na  cesti  Pokljuka – Koprivnik je včeraj pozno popoldan padel  motorist,  ki  je  vozil  preblizu  desnemu robu vozišča. V padcu je utrpel hujše poškodbe, zaradi katerih pa ni življenjsko ogrožen.
  • Bolj  problematičnega  motorista  pa  so včeraj sredi popoldneva v rutinski kontroli  obravnavali  kranjskogorski  policisti.  Motorist iz območja Nove Gorice  se  je  peljal  proti  domu,  ko  so  ga  v Gozd Martuljku ustavili policisti  in mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal več kot promil  in  pol  alkohola  (0,74  mg/l).  Iz  prometa  so ga izločili in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi hujšega prekrška pa bo obravnavan tudi v prekrškovnem postopku.

Priložnostna tatvina

Na Bledu je tujec včeraj prijavil tatvino denarja, ki naj  bi bila izvršena v nastanitvenem objektu. Torbico z denarjem je imel v prostoru  za  druženje,  pogreša pa nekaj sto evrov gotovine.

Priložnostne tatvine  so se  dogajale tudi že  v  petek.

  • Zjutraj  ta dan so blejski policisti  obravnavali  prijavo  tatvine torbice z denarjem in dokumenti na območju  Bohinja.
  • V  Gozd  Martuljku  je  bilo popoldan med 16. in 17. uro odtujeno  električno  gorsko  kolo HaiBike.
  • Na Kovačičevi ulici v Kranju pa storilec  občanki z dvorišča v popoldanskih urah odtujil pozabljeno torbico s starejšim mobilnim telefonom in karticami.

Neprevidno  odložen  predmet  ali vredna stvar brez nadzora na javnem kraju daje  priložnost  tatovom  in  vodijo  v  oškodovanja. To so zanje »ugodne« okoliščine. Zato denarnice, telefone, nahrbtnike, torbice in podobne vredne stvari imejte stalno pod nadzorom, kolesa pa vedno tudi zaklepajte.

Dogodki v gorah

Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je včeraj zjutraj posredovala  v Triglavski severni steni, od koder je s poškodbo noge rešila slovenskega  državljana.

Minuli vikend se je v gorah in na težje dostopnih terenih  sicer  zvrstilo  še  nekaj  drugih  dogodkov.

Med njimi je v petek opoldan helikopter zaradi težjega bolezenskega stanja posredoval na območju Uskovnice;  popoldan so reševalci na območju Vršiča pomagali moškemu, ki je
zdrsnil  po  melišču,  z  območja  Triglava  pa je helikopter v zdravstveno ustanovo  prepeljal  planinko,  ki  je med fotografiranjem okolice padla na mestu  in  se  poškodovala.

V  soboto  so  ekipe  posredovale  na  območju Begunjščice   zaradi  bolezenskega  stanja  planinke,  na  območju  planine Preval-a  je  planinka padla po zdrsu na gozdni poti, na Soriški planini se je  poškodovala  gorska  kolesarka,  na Voglu pa si je planinka poškodovala gleženj.

“Dogodki  v  gorah  so  zaradi  težkega dostopa vedno problematični. Zato se izogibajte  situacijam  in  mestom,  ki  so  lahko  nevarni in pazite, zelo pazite.  Nevarnost  te dni povzroča tudi velika vročina. Izbirajte poti, ki ste  jih  zmožni  prehoditi/preplezati  in  ustrezajo  vašim  psihofizičnim zmožnostim,  opremi, vremenu in drugim okoliščinam. Upoštevajte tudi, da je vrh  šele  pol  poti in da je tudi vračanje na izhodišče zaradi utrujenosti človeka zelo zahtevno.” opozarja mag. Bojan Kos.