Pregled dogajanja: Nesreča med raftanjem. Pik kače, ugrizi psov.

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 11 obvestil o prometnih nesrečah – v dveh primerih gre za nesreče kolesarjev in v enem za nesrečo motorista;
  • 5 kršitev predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 3 v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznivih dejanj tatvina in poškodovanje tuje stvari:
    • v Smokuču je storilec na vozilu poškodoval vzvratno ogledalo, smernik in lak;
    • na Savski cesti v Kranju pa je bil poškodovan lan na osebnem avtomobilu.

Zaradi nadaljevanja s kršitvijo javnega reda so policisti pridržali enega kršitelja.

Prevrnitev čolna

Kriminalisti so včeraj na reki Savi med Šobcem in Globokim obravnavali prevrnitev »raft« čolna slovenskega podjetja z dvema slovenskima vodičema in osmimi turisti ter smrtjo ženske, ki je v zdravstveni ustanovi pozno zvečer umrla.

Okoliščine kažejo, da se je čoln prevrnil po trčenju v skalo na tako imenovanem »S« zavoju. Iz reke se ena turistka ni uspela rešiti in jo je tok reke odnesel naprej. Nižje na reki
sta jo neodzivno z vode spravila dva krajana in jo do prihoda gasilcev, policije ter reševalcev oživljala. S helikopterjem je bila s kraja odpeljana v zdravstveno ustanovo, kjer je zvečer umrla. Gre za 34-letno državljanko Indije. Postopek še ni končan, pristojni pa preverjajo vse segmente organizacije in izvedbe spusta.

Pik kače

Ekipa za helikoptersko reševanje v gora je včeraj popoldan na Komni posredovala zaradi pika kače. Državljan Nemčije je bil prepeljan v zdravstveno ustanovo.

Ugriza psov

Policisti so včeraj obravnavali dva primera ugrizov psov.

  • Dopoldan so obravnavali prijavo Tržičana, da je njegove psa poškodoval drug pes, ki je bil brez nadzora.
  • Popoldan pa so ugriz psa obravnavali še na Jesenicah. Poškodovani so bili samo psi.

V prijavah policisti vodijo postopke.

Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Če gre za nevarnega psa, mora imeti tudi nagobčnik. Pes ne sme imeti možnosti sam zapustiti dvorišča oziroma hiše.

Nesreče kolesarjev in motorista

Policisti so včeraj obravnavali tri nesreče dvokolesnikov. Dvakrat sta padla kolesarja, v eni nesreči pa je bil udeležen motorist.

Na Žirovskem vrhu je kolesar padel med zaviranjem, v Bitnjah pa je trčil v prometni znak. Kolesar v Bitnjah je utrpel poškodbe glave, kazal pa je tudi znake alkoholiziranosti. Odrejen mu je bil strokovni pregled.

Motorist pa je bil v prometni nesreči udeležen zvečer, ko je na Belci med nepravilnim prehitevanjem trčil v osebni avtomobil s počitniško prikolico, katere voznik je pripeljal nasproti. Motorist je po podatkih policije utrpel hude telesne poškodbe.

Prihaja obdobje, ko bo v prometu več kolesarjev in motoristov ter posledično tudi več nesreč z njihovo udeležbo. Zato jih policisti opozarjajo na večjo stopnjo samokontrole, previdnosti in zavedanja, da v prometu z drugimi udeleženci souporabljajo prometne površine in da imajo razmeroma velik vpliv na svojo varnost. Znižajte stopnjo tveganja za nesreče zupoštevanjem prometnih pravil.