Predstavljamo projekt GD Rudolfa Maistra: Letos na Triglav

 

V uredništvu smo se odločili, da medijsko podpremo zanimiv projekt gorske divizije Rudolfa Maistra, ki bo na osnovi štirinajst ciljnega programa omogočila in pomagala vsakemu zainteresiranemu ljubitelju gora, da osvoji najvišji slovenski vrh – Triglav.

Tudi ti greš letos lahko na Triglav!

Vsak Slovenec naj bi vsaj enkrat v življenju stal na vrhu Triglava, zato so v gorski diviziji Rudolf Maister (gdRM) v letu 2019 prvič pripravili program “Letos na Triglav”.

Čeprav je končni cilj osvojiti vrh našega očaka, program vsebuje tudi veliko drugih ciljev oz. vrhov, od lahkih do bolj zahtevnih. Vse to z namenom promocije zdravega življenjskega sloga, lepot Slovenije, nravovarstva in druženja dobrih ljudi.

Program je sestavljen tako, da se posvetijo postopni kondicijski pripravi posameznega udeleženca ter obvladovanja in premagovanja morebitne vrtoglavice. Med izvajanjem programa se boste naučili tudi vse o planinski opremi ter pravilni uporabi le te. Spoznali boste tudi različne vrste varoval (klini, jeklenice, skobe itd…) in njihovo varno uporabo. Z znanjem in izkušnjami vam bodo pomagali pri vsakem koraku, ker le varen korak v gorah in znanje, vas pripelje tudi varno nazaj v dolino.

Termine in seznam gorskih ciljev ter nasploh programa GD Rudolf Maister si ogledate na spodnji povezavi:

https://natriglav.si/

Za Vas bomo v uredništvu na terenu spremljali dogajanja in druženja iz vseh 14 ciljev in Vam o tem poročali. In tako smo se dne 23.03.2019 udeležili osvajanja prvega etapnega cilja.

Vsako stvar je treba začeti postopoma, zato je bil za naš program ta prvi korak sv. Jošt nad Kranjem. Zbrali smo se ob 7.30 na spodnjem parkirišču. Ko smo čakali na odhod, je bilo malo hladno, ampak kmalu po tem, ko smo štartali, so se pa oblačila hitro odmetavala. Pot je bila super, nekaj blata na začetku, ampak nič pretiranega. Naredili smo nekaj kratkih počitkov, drugače smo imeli pa kar lep tempo. Malo naprej od “krokodila” smo srečali še dva udeleženca, ki sta sicer štartala malo za nami in šla po drugi poti, ampak važno je bilo, da smo se ujeli in skupaj nadaljevali pot do vrha. Razgledi na cilju so bili čudoviti. Lahko smo si ogledali kar nekaj vrhov, ki nas še čakajo v našem programu, vse do Triglava. Sestop nazaj do izhodišča pa je po kaki urici uživanja na sončku in ob debati, potekal hitro in brez težav.

Skratka moj povzetek je, da je bil današnji prvi pohod res enkraten. Super družba, čudovito vreme in pogoji, tako da se resnično že veselim naših naslednjih dogodivščin, vse tja do vrha očaka. Spodaj prilagam še nekaj slik:

 

Vsi. ki bi vas zanimalo druženje in osvajanje lepih vrhov Gorenjske, se lahko prijavite na https://natriglav.si/ do zapolnitve mest in se nam pridružite 06.04., ko se bomo odpravili na drugo etapo, takrat nas bo pot vodila do Planinske koče Iskra na Jakobu.

Se vidimo prvo soboto v aprilu.