Aktivnosti gorenjskih policistov ob poplavni ujmi

Poplave, kakršnih samostojna Slovenija ne pomni, so močno prizadele tudi Gorenjsko. Gorenjski operativno-komunikacijski center je prvo obvestilo o prihajajoči ujmi, ki je za seboj pustila grozovito opustošenje s poplavami, neprevoznostjo in podrtostjo prometne infrastrukture, zemeljskimi plazovi in še bi lahko naštevali, prejel v soboto, 5. avgusta 2023, dve minuti pred drugo uro zjutraj. Za tem klicem se je do nedelje zvečer, ko se je stanje umirilo, zvrstilo okoli 90 klicev. Največ klicev, okoli 60, je bilo prav v soboto.

Gorenjski policisti so svoje delo nemudoma reorganizirali in takoj začeli z usklajenim delovanjem z vsemi operativnimi službami v sklopu štabov civilne zaščite.

Poleg vseh nalog s poplavne ujme, pa so policisti veliko pozornost namenjala varnosti življenja ljudi in njihovega premoženja.

Tako so opravljali zavarovanja določenih območij, preverjali prevoznost cestne infrastrukture, opravljali pogostejšo kontrolo objektov, ki so bili prazni ter nudili pomoč prebivalcem ob evakuacijah.

Največje pustošenje je narava za seboj pustila na Škofjeloškem območju, ki ga pokriva Policijska postaja Škofja Loka. Prizadeti so bili tudi drugi kraji po Gorenjskem. Med t.i. žrtvami poplav v materialnem smislu, so bili tudi gorenjski policisti.

Do danes v času ujme niso obravnavali poškodovanih oseb. Prav tako nihče od policistov v intervencijah ni bil poškodovan.

Izpostavimo lahko aktivno sodelovanje pri evakuaciji večjega števila (900) prebivalcev Koroške Bele, ki ga je odredil jeseniški štab civilne zaščite. V času evakuacije so bili policisti stalno prisotni na tem območju. Naloge so opravljali skupaj z vsemi operativnimi službami (gasilci, gorskimi reševalci, rdečim križem, itd…). v času evakuaciji niso obravnavali kaznivih ravnanj.

Prav tako je včeraj na pomoč pri čiščenju posledic poplavne ujme na območje Poljanske doline prišla posadka vodnega topa, ki je poljanskim gasilcem nudila pomoč pri čiščenju cest in ulic. Po poročanju gasilcev jim je prišel še kako prav. Tako, da je po podatkih, ki jih imamo danes pri njih ponovno v akciji.

Gorenjski policisti so o aktivnostih javnost obveščali po vseh razpoložljivih komunikacijskih kanalih. Z vsakdanjimi dnevniki dogodkov, po socialnem omrežju facebook, izjavami za tv postaje, radie in internetne medije. O vseh aktivnostih je preko predstavnika za odnose z javnostmi ažurno in kronološko obveščala javnost. Tako, da so mnenja, da je bila javnost o dogajanju na Gorenjskem dobro obveščena.

Opozorila in nasveti občanom na samozaščitna ravnanja

Na poplavnih in evakuacijskih območjih so bili in bodo policisti prisotni ves čas. Kjer opravljajo zavarovanja vstopnih točk območij, nudijo pomoč prebivalcem pri zapuščanju in vračanju v svoje domove. Opravljajo kontrolo območja in objektov, ki so prazni ter skrbijo za varnost premoženja in preprečevanja morebitnih vlomov, tatvin ali drugih kaznivih ravnanj. Pri tem sodelujejo z vsemi drugimi operativnimi službami.

Na območju, ki jih je prizadela poplavna ujma so že beležili osebe z osebnimi ali tovornimi vozili, ki so si ogledovali območja, nepremičnine in predmete. Ponujali različne storitve ali pobirali prostovoljne prispevke v humanitarne namene. Na socialnih omrežjih se tudi že pojavljajo lažni profili o darovanju denarja ali druge humanitarne pomoči.

Izsledeni storilci kaznivih dejanj in prekrškov na poplavnem območju

Včeraj dopoldne so bili škofjeloški policisti obveščeni o pojavu dveh moških, ki sta se neupravičeno nahajala v novogradnji. Policisti so s pomočjo občanov, na kraju dejanja izsledili 32- in 45-letna državljana Bolgarije. Do objekta sta se pripeljala s kombijem, ki je imel oznake montažnega podjetja z oznakami znanih proizvajalcev oken in vrat. Moška sta utemeljeno osumljena neupravičenega vstopa v tuje stanovanje, zato bodo policisti zoper oba podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

Storilec se za kaznivo dejanje kršitve nedotakljivosti stanovanja kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Spletno uredništvo,

Vir: Policija