Policisti bodo poostreno nadzirali alkoholiziranost voznikov

Pixabay
Jutri se prične druga od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcija bo potekala do konca martinovanja, do nedelje, 13. novembra 2022, koordinira pa jo Agencija za varnost prometa. Policisti bodo v času nacionalne preventivne akcije poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.
Kot so zapisali pri Javni agenciji RS za varnost v prometu, je v letu 2021 registrirana poraba alkohola znašala 10,62 litrov čistega alkohola na prebivalca, starega 15 let in več, kar pomeni, da se je v primerjavi z letom 2020, zvišala za skoraj 1 liter. Po trenutno veljavnih podatkih je do 15. oktobra kar 1.231 alkoholiziranih oseb povzročilo prometno nesrečo, povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti je znašala 1,44 promila. V teh nesrečah je umrlo 17 oseb, kar je sicer 41 % manj, kot v enakem obdobju lani, ko je umrlo 29 oseb. Večina alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bila starejša od 35 let, zaradi njih je življenje izgubilo 12 oseb. 69 prometnih nesreč so povzročili udeleženci pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi, umrlo je 11 oseb. Zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola in drog so letos izgubile življenje tri osebe.

Med vzroki za nastanek prometnih nesreč pri povzročiteljih pod vplivom alkohola tudi letos do 15. oktobra prednjačita neprilagojena hitrost pri 484 prometnih nesreč in nepravilna stran ozirona smer vožnje, ki je bila vzrok za 330 prometnih nesreč. Kombinacija teh dveh dejavnikov v povezavi s predhodnim uživanjem alkohola je vse prevečkrat usodna, letos za kar 14 oseb. V obdobju od 1. januarja do 25. 10. 2022 je bilo ugotovljenih kar 10.603 kršitev s področja alkohola. Odrejenih je bilo 323.094 alkotestov in 1.061 strokovnih pregledov za droge.