Podžupan okužen, župan v samo izolaciji

Korona virus se nenadzorovano širi v vseh slovenskih regijah in praktično vseh občinah. Jesenice so po zadnjih podatkih Covid-19 sledilnika na dan 20. oktober beležile 164 aktivnih primerov okužb, so sporočili iz Občine Jesenice. Tem pa se na žalost niso izognili niti zaposleni na Občini Jesenice. Včeraj je bila okužba potrjena pri podžupanu občine Jesenice Mihi Rebolju, ki se sicer počuti dobro. Zaradi stika s potencialno okuženo osebo v družinskem krogu pa je od včerajšnjega dne v samo izolaciji tudi župan Blaž Račič. Samo izolacija je zaenkrat preventivna, znakov okužbe v tem trenutku ne kaže.  Za danes sklicano sejo Občinskega sveta občine Jesenice bo tako vodil podžupan Miha Rezar.
Poleg podžupana Rebolja sta na Občini Jesenice, kjer je skupaj z MIR Jesenice zaposlenih 58 oseb, v tem trenutku s korona virusom potrjeno okužena tudi dva zaposlena iz občinske uprave, ena oseba je Covid-19 že prebolela.

Najslabše na Gorenjskem

Žal smo tudi včeraj imeli rekordno število okuženih. Na tiskovni konferenci je Jelko Kacin sporočil, da je bilo opravljenih 6215 testov, potrjenih je bilo 1663 novih okužb, kar je 26,76 odstotka vseh testov. Bolnišnično oskrbo trenutno potrebuje 357 bolnikov, od tega 62 na intenzivni negi. 9 oseb je umrlo. Podatek o 14-dnevni incidenci pove, da ima gorenjska regija 759 pozitivnih primerov na 100.000 prebivalcev, sledi ji Koroška s 560 in osrednjeslovenska regija s 505 takimi osebami. Število primerov ostaja najmanjše v Obalno-kraški regiji, ki je še edina oranžna regija s 14-dnevno incidenco 131. Od 62 bolnikov s covido-19, ki potrebujejo intenzivno nego, jih 22 zdravijo na ljubljanskem intenzivnem oddelku, ki ga vodi dr. Jereb. Po njegovih besedah se starostno razmerje giba med 42 in 85 let leti. Na kliniki se zdravijo tudi trije otroci, a nobeden od njih ni v ogroženem stanju in so na oddelku zaradi oskrbe drugih bolezni v času okužbe. Povprečna doba hospitalizacije na intenzivnem oddelku je med dvema do tremi tedni. So pa tudi bolniki z več kot eno mesečnim staležem, ki so priključeni tudi na umetno predihavanje.