Park slovenske himne v Kranju

Slika: MO Kranj

Mestna občina Kranj je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije z javnim projektnim natečajem želela pridobiti najprimernejšo rešitev za ureditev spominskega parka, posvečenega slovenskima himnama – slovenski državni himni Zdravljici ter nekdanji dolgoletni slovenski narodni himni, zdaj himni Slovenske vojske Naprej zastave slave. S projektom, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, želijo v Mestne občine Kranj počastiti tudi oba avtorja besedil himn, Franceta Prešerna in Simona Jenka. Oba sta pokopana v Prešernovem gaju v neposredni bližini natečajnega območja, zato je bil eden od poudarkov natečaja tudi, da se novo parkovno površino uredi tako, da se bo ustrezno vpela v kontekst mesta in bližnjega Prešernovega gaja.

Na natečaj je prispelo 15 rešitev, pregledala jih je ocenjevalna komisija in štiri predloge tudi nagradila. Nagrado za najboljšo rešitev je prejel biro a2o2 arhitekti, druge nagrade ni podelila, pač pa podelil enakovredni nagradi za tretje mesto ter posebno priznanje. Vse natečajne rešitve bodo z grafičnim prikazom in kratkim opisom predlogov zdaj na ogled na lokaciji bodočega Parka slovenske himne, zraven Prešernovega gaja do predvidoma oktobra 2022.

Minister Matej Tonin se je odzval s čestitkami vsem, ki so bili pobudniki te ideje, zlasti počastitve obeh pomembnih himn hkrati, in tudi arhitektom zmagovalne rešitve.

Ob tem je poudaril:”Simboli države nas povezujejo, delajo nas kot narod in himna je eden takih simbolov. Obe himni odsevata karakter Slovencev skozi zgodovino – na eni strani borbenost, da smo se pripravljeni boriti zase, na drugi pa miroljubnost, ki jo odlikuje sodelovanje z vsemi narodi sveta. Ta park bo omogočil, da se tem pomembnim simbolom tudi poklonimo ob različnih državnih praznikih.”