Osrednja tema letošnjega tedna otroka je »Povabimo sonce v šolo«.

Že pred 63 leti je Organizacija združenih narodov pozvala vse države sveta, da določijo poseben dan, ki bo opominjal na pomembnost blaginje otrok. V Sloveniji je to vsak prvi ponedeljek v oktobru. Na isti dan se začne tudi tradicionalni teden otroka, ki obstaja že vse od leta 1954. Letošnji teden otroka bo potekal od 2. do 8. oktobra, osrednja tema pa je »Povabimo sonce v šolo«.

Med prebivalci Slovenije je bilo na začetku leta 2017 v Sloveniji 364.253 ali 18 % otrok, če upoštevamo opredelitev otroka, ki jo navaja OZN. Po njihovi opredelitvi so otroci vse mladoletne osebe oz. osebe, ki še niso stare 18 let. Je pa ta opredelitev zelo relativna.
Najbolj pogosto ime med deklicami je Nika, sledijo pa Eva, Sara, Ana ali Lara. Pri dečkih vodi ime pa Luka, sledijo pa mu Jan, Žan, Nik in Nejc.

Vrtce je v šolskem letu 2016/17 obiskovalo več kot tri četrt otrok, starih od 1 do 5 let, od tega 5 % zasebne vrtce. V osnovno šolo je bilo na začetku šolskega leta 2016/17 vključenih 97 % vseh otrok, starih od 6 do 14 let. Podaljšano bivanje oz. varstvo pred poukom in/ali po njem je v letu 2016 obiskovalo 53 % otrok, starih od 6 do 12 let. V srednješolsko izobraževanje je bilo v šolskem letu 2016/17 vključenih 93 % otrok, starih od 15 do 17 let. Večina srednješolcev je vključena v srednje tehniško in strokovno ali srednje splošno izobraževanje. Od otrok, starih od 15 do 17 let, je bil v letu 2016 zaposlen približno vsak tisoči, brezposeln pa približno vsak dvestoti.

V 97 % gospodinjstvih so imeli otroci, mlajši od 16 let, primeren prostor za učenje in izdelavo domačih nalog. Večini otrokom so starši ali skrbniki lahko omogočili šolske izlete in druge plačljive šolske aktivnosti, 3% se jih ni moglo udeležiti Iz finančnih razlogov. Med gospodinjstvi, ki so živela pod pragom tveganja revščine, je bilo takih gospodinjstev več, in sicer 9 %.

Po podatkih iz raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji je bila šola všeč 30 % mladostnikov, najvišji pa je bil ta odstotek med 15-letniki. Šola je bila bolj všeč dekletom kot fantom. Več deklet kot fantov je bilo mnenja, da razrednik bolje ocenjuje njihovo delo za šolo, so pa z delom za šolo bolj obremenjene kot fantje.

Naslov »Povabimo sonce v šolo« se navezuje na temo Otroških parlamentov v šolskem letu 2016/2017, »Šolstvo in šolski sistem«, s katero so mladi izpostavili premislek in željo po inovativnejšem in ustvarjalnejšem učenju ter razmišljanju.

Na Zvezi prijateljev mladine so zapisali, da se bodo pri svojih številnih aktivnostih osredotočili na »radovedno« šolo ter veselje do novega, odprtega in uporabnega znanja. Učenje in znanje si pri ZPMS prizadevajo omogočiti vsem otrokom, zato bodo letošnji Teden otroka® pričeli z dobrodelno dražbo čevljev za smučarski tek naših vrhunskih biatloncev Jakova Faka, Teje Gregorin in Klemena Bauerja, katere izkupiček bo namenjen Štipendijskemu skladu ZPMS. V letošnjem šolskem letu bodo s štipendijami 23 (triindvajsetim) dijakom in dijakinjam omogočili brezskrbno nadaljevanje šolanja, ki bi ga socialna stiska sicer otežila.

Poleg učenja in znanja pa bo letošnji Teden otroka® potekal tudi v znamenju strpnosti.

Vir: Statistični urad Slovenije, ZPMS