Osnovnošolci poskrbeli za ptice

Slika: MO Kranj

V parku La Ciotat v Kranju so učenci osnovnih šol Predoslje in Franceta Prešerna razstavili 37 ptičjih valilnic, ki so jih sestavili med poukom. Po končani razstavi bodo valilnice namestili po mestu, da bodo čez vse leto na voljo za okoliške ptice. Razstava je del poučnega projekta varovanja narave in življenja v njej, ki je nastal ob podpori Mestne občine Kranj.

Iz Mestne občine Kranj sporočajo, da gre za poučen in ozaveščevalen projekt, s katerim bodo kranjski osnovnošolci poskrbeli, da bodo okoliške ptice v prvi vrsti lažje preživele zimo, čez vse leto pa bodo ptice valilnice lahko uporabile tudi kot varen prostor za izleganje jajc. Projekt je zasnovan tako, da lahko poteka več let in ni omejen na eno leto. Otroci bodo tako lahko svoje valilnice neprestano obiskovali in opazovali življenje v njih. Material in orodje za izdelavo valilnic pa je šolarjem podarilo podjetje Merkur trgovina.

»Z navdušenjem smo se lotili sestavljanja ptičjih hišic. Učenci so bili pri tem zelo samostojni, iznajdljivi in vztrajni. Zdaj komaj čakamo, da vidimo, kako bodo v te naše valilnice prileteli prvi ptički,« je dejala učiteljica OŠ Predoslje Maja Resnik. »Takšne izkušnje, ko otroci lahko naredijo nekaj, s čimer neposredno vplivajo na svet okoli sebe, so zelo pomembne za učenje in vzgojo. Otroci so z veseljem sestavljali hišice. S pomočjo dobrih navodil je bilo to delo veliko lažje, kot sem se sprva bal. Še posebej pa sem zadovoljen, da je ta ustvarjalna izkušnja v tem težkem času korona krize, ko je treba biti previden na vsakem koraku, zelo pomirjevalno vplivala na učence,« je razmišljal učitelj tehnike in tehnologije na OŠ Franceta Prešerna Marko Kern.

Župan MOK Matjaž Rakovec je poklepetal z osnovnošolci in poudaril, da je pobuda, ki izraža skrb za okolje in živali, prišla od otrok in še dodal, da Mestna občina Kranj preklaplja na zeleno na vseh področjih, od zelene strehe na Osnovni šoli Staneta Žagarja do drevoredov in zelenega turizma, v načrtu je tudi velik mestni park.