Odprtost uradov, mestni prevozi in ostalo od ponedeljka naprej

Od ponedeljka, 16. marca 2020, bo v stavbi Mestne občine Kranj in Upravne enote Kranj veljal drugačen režim. Vstopna točka bo le ena, stranke pa bodo po predhodni najavi in dogovoru lahko urejale le nujne zadeve. Varnostniki in uslužbenci pred vhodom bodo usmerjali in v stavbo nadzorovano spuščali samo določeno število ljudi.

Na izrednem četrtkovem sestanku sta se vodstvi Mestne občine Kranj in Upravne enote Kranj dogovorili, da zaradi preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom od ponedeljka omejijo vstop strankam v stavbo. Vstopali bodo lahko samo predhodno najavljeni, nenujne zadeve in sestanki bodo odpovedani oziroma prestavljeni.

Kontakti za prehodno najavo:
Občina Kranj: [email protected] ali 0801885
Upravna enota Kranj: [email protected] ali 04 201 56 00

Vsi vhodi bodo zaprti. Edina vstopna točka bo glavni vhod, vse nujne zadeve s področja MOK se bodo urejale zgolj v sprejemni pisarni MOK, nujne zadeve na UE Kranj pa po posameznih sprejemnih prostorih v pritličju stavbe. Pred vhodom bo od ponedeljka dalje na spremenjeni režim opozarjal tudi velik pano z navodili, kako naj se stranke (to velja predvsem za stranke upravne enote) razporejajo, in kakšen je režim vstopanja. Stranke UE Kranj bodo ob prihodu vzele listek s številko – te bodo različne barve, odvisno od urada, kamor so namenjeni – varnostniki pa bodo poskrbeli, da bo proces potekal gladko in brez izgredov.

Avtobusi po počitniškem voznem redu
Do sprememb prihaja tudi v mestnem prometu. Avtobusi mestnega prometa bodo od ponedeljka, 16. marca, zaradi razglašene epidemije na območju Slovenije vozili po voznem redu, ki velja v času šolskih počitnic. Tak vozni red bo veljal, vse dokler bodo šole zaprte (predvidoma do 27. marca 2020), enako se je država odločila tudi pri medkrajevnih linijah.

Zaprta knjižnica, muzej, športni objekti
Od danes je zaprta tudi Mestna knjižnica Kranj, z jutrišnjim dnem Gorenjski muzej, na šolskih igriščih pa bo veljal poostren nadzor. Uporabljali jih bodo lahko le učenci matične šole, za javnost bodo zaprta in tako bo ostalo do preklica. To bo od jutri veljalo tudi za športne objekte, ki jih upravlja Zavod za šport Kranj: Pokriti olimpijski bazen, športna dvorana Planina in Ledna dvorani. Vadba in rekreacija ne bo možna, prav tako bodo v športnem centru Kranj (atletski in nogometni stadion) zaprte vse garderobe in fitnes, odpovedana pa so tudi vsa tekmovanja.

Vlada RS je sprejela državni in regijski načrt ukrepanja in po teh navodilih bo delovala tudi MOK. Če se bodo razmere poslabšale, se utegne zgoditi, da bosta tudi Mestna občina Kranj in UE Kranj morali zapreti svoja vrata. V tem primeru se bo ključnim oziroma nepogrešljivim uslužbencem uredilo delo na domu.

Pouk na daljavo
Za tiste, ki bodo zaradi različnih razlogov, povezanih s koronavirusom, ostali doma, je vlada sprejela interventni zakon o delnem povračila nadomestila plače. Med njimi bodo tako zaposleni v storitvenih dejavnostih, kot številni starši, ki bodo zaradi zaprtja šol in vrtcev ostali brez varstva za svoje otroke. Tokrat se ne morejo opreti niti na morebitno pomoč starih staršev, saj zdravstvena stroka odsvetuje stike otrok in starejših, ki so najbolj rizična skupina v primeru okužbe s koronavirusom.

S šolskega ministrstva so osnovnim šolam že poslali natančnejša navodila, med drugim, naj pouk, če le lahko, poteka na daljavo, prek spleta. Navodila za domače delo učencev bodo učitelji pripravili v obliki e-učilnic, sporočil preko eAsistenta (staršem) in elektronske pošte.

Javni in zasebni vrtci ter zasebni varuhi na domu so pred kratkim prejeli okrožnico, ki prepoveduje delovanje vseh vrtcev in opravljanje varstva predšolskih otrok na domu, in to najmanj do 30. marca 2020. Organizacija nujnega varstva za otroke staršev, ki bodo dolžni še naprej opravljati svoje delo, pa se bo dogovarjala izključno na nivoju posamezne občine (župan, poveljnik Civilne zaščite in ravnatelj vrtca).

Ključno je upoštevanje navodil
Ljudi se znova poziva naj sledijo medijskemu poročanju in se dosledno držijo protokolov, ki jih narekuje Vlada RS oziroma Nacionalni inštitut za javno zdravje: pravilna higiena rok in kašlja, izogibanje ljudem, ki kažejo simptome bolezni, in izogibanje prostorom, v katerih se zadržuje veliko ljudi.

V primeru slabega počutja ali suma na okužbo pa naj ostanejo doma, pokličejo v zdravstveni dom in se posvetujejo z zdravnikom, kako dalje. To je ključnega pomena za lastno in zdravje naših domačih, sodelavcev ter ljudi, s katerimi prihajamo v stik.