Na Gorenjskem za posledicami virusa umrlo že sedem oseb

V Sloveniji je bilo v zadnjih 24 urah opravljenih rekordnih 4.902 testov, potrjenih pa je bilo kar 707 okužb. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 210 oseb, 17 oseb pa je bilo iz bolnišnice odpuščenih. Kar 35 bolnikov je potrebovalo intenzivno nego, dve osebi sta umrli.

Na današnji novinarski konferenci je uradni govorec Jelko Kacin poudaril, da je ob rekordnemu porastu okuženosti v Sloveniji incidenca okužb v 14-dnevnem obdobju zrasla na 202,75. Stroka ocenjuje, da je okužen že vsak 150-ti Slovenec. Število okuženih narašča po celotni Evropi, tako da na celotnem zemljevidu Evrope prevladuje rdeča barva.

Kot je na današnji novinarski konferenci sporočila Marija Magajne, v. d. direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo, Ministrstvo za zdravje z odredbo ukinja nekatere ne nujne zdravstvene storitve z nekaterimi izjemami, ki se nanašajo na otroke in mladostnike ter področja zgodnjega odkrivanja raka.

Virus v Gorenjskih domovih za starejše

Virus se širi tudi v domovih za starejše občane. Včeraj  je bilo v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka pozitivnih 18 stanovalcev in 5 zaposlenih. Prvo okužbo so potrdili tudi v Domu upokojencev Kranj in v DSO Petra Uzarja v Tržiču.

Na Gorenjskem je bilo do vključno 12.10.2020 kar 958 okuženih z virusom COVID 19. V občini Kranj beležijo 291 okužb, sledita pa ji Škofja Loka s 142 okužbami in Jesenice s 108 okužbami. V ostalih gorenjskih občinah je okužb manj. Umrlo je sedem oseb, po dve v Kranju in na Jesenicah ter po ena oseba v Naklem, Šenčurju in Žirovnici.