Na Gorenjskem sta bila izvedena dva poostrena nadzora – prekoračitve, alkohol, varnostni pas

Slika: Pixabay

Gorenjski  policisti  so  med  vikendom  poostrili  nadzor v prometu, poleg rednih kontrol pa sta bila izvedena še dva poostrena nadzora.

V  poostrenem  nadzoru, ki je v petek popoldan potekal na območju Preddvora in Jezerskega,  so  kranjski  policisti  s  kranjskimi  redarji  nadzirali predvsem, kako udeleženci upoštevajo predpise glede hitrosti vožnje. Skupaj so   ugotovili;

  • 30 prekoračitev hitrosti  vožnje,
  • pet  udeležencev  ni uporabljajo  varnostnega  pasu,
  • eden  je  med vožnjo  uporabljal  mobilni telefon,
  • odvzeli  so  tudi  ene  registrske  tablice,  ki  niso pripadale kontroliranemu  vozilu,
  • en voznik ni upošteval talnih označb na vozišču,
  • še eden pa  je  bil  pod  vplivom  alkohola  (0,38  mg/l).
  • med ugotovljenimi kršitvami  v  nadzoru je izstopala  predvsem prekoračitev hitrosti vožnje voznika, ki je pri omejitvi 50 km/h vozil s hitrostjo 87 km/h.Še  bolj  pa  je  dovoljeno hitrost vožnje na cesti v naselju včeraj ponoči prekoračil  voznik osebnega  avtomobila  v  Retnjah  pri Tržiču, ki je pri omejitvi  50 km/h vozil še enkrat hitreje od dovoljene hitrosti oziroma kar 108  km/h.  Na  istem  mestu so policisti isto noč obravnavali tudi voznika tovornega vozila, ki je vozil s hitrostjo 76 km/h. Voznika, ki je avtomobil vozil  s  hitrostjo  108  km/h,  so  policisti  v  preteklosti  že  dvakrat obravnavali zaradi  prehitre  vožnje,  v  tem  postopku  pa  so mu odvzeli  vozniško  dovoljenje  in bo zaradi prekrška obravnavan na okrajnem sodišču. Drugemu vozniku pa so zaradi prehitre vožnje izdali plačilni nalog.

Hitrost  je  med  glavnimi  dejavniki  prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami in je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot  so  nepravilna  stran  in smer  vožnje,  nepravilno  prehitevanje  in neupoštevanje  pravil  o  prednosti.  Zato apeliramo  na voznike, naj bodo dosledni  pri  upoštevanju  omejitev  hitrosti, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno  s  hitrostjo  in  je  pri trčenju v otroka, pešca ali kolesarja lahko usodna že majhna prekoračitev.

Poleg  hitrosti  so  gorenjski  policisti iz prometa preko vikenda izločili tudi  več  voznikov pod  vplivom  alkohola:

  • tri so iz prometa izločili radovljiški (0,31; 0,68 in 0,70 mg/l alkohola)
  • kranjski policisti (0,38; 0,66 in 0,98 mg/l alkohola),
  • enega pa še gorenjski prometni policisti (0,38 mg/l).

Vsaka  udeležba  v  prometu  pod  vplivom  alkohola  je nevarna, saj s tako odločitvijo vozniki  svoje  cilje,  da bi nekam prišli, zavestno postavijo pred  vse  ostalo  in jim je pomembno samo, da se bodo pripeljali od ene do druge točke. To je zelo tvegano in ogrožajoče za vse, s katerimi se na poti srečajo.  Zato  apeliramo  nanje,  naj se ne odločijo za vožnjo, ko so pili alkohol in naj si raje zagotovijo nadomestni prevoz.

V  naravnem  okolju  pa  so  udeležence z nadzorniki triglavskega narodnega parka  in lovci,  kontrolirali blejski policisti in policisti konjeniki. V nadzoru  so  ugotovili  dve  kršitvi predpisov o ohranjanju narave – v obeh primerih  je  šlo  za nedovoljeno parkiranje – iz prometa so izločili po en neregistriran  avtomobil  in motorno kolo, ki ni bilo tehnično brezhibno, v še enem primeru pa so zasegli snov, ki je zelo verjetno prepovedana droga.

Vir: PU Kranj