Med narcise z avtobusom

Slika: Občina Jesenice

Po lanskoletni dobri praksi je Občina Jesenice tudi letos ob vikendih v karavanške konce, ki jih v maju pobelijo narcisne poljane, organizirala javni prevoz, cesto pa zaprla za osebna vozila. Prvič je bil avtobusni prevoz organiziran že ta konec tedna, sicer pa bo še 21. in 22. maja ter 28. in 29. maja 2022. Obiskovalci bodo pred Občino Jesenice lahko zastonj parkirali svoje vozilo in se z izredno avtobusno linijo, ki bo med 7. in 17. uro vozila najmanj vsako polno uro, v bolj zasedenem času pa še pogosteje, zapeljali v Planino pod Golico in Javorniški Rovt. Organiziran prevoz in zapora bosta pogojena z lepo vremensko napovedjo in ju v primeru slabega vremena ne bo.
V maju travnike in pobočja v okolici Planine pod Golico in Javorniškega Rovta, ki ležita nad Jesenicami, v belo odenejo številni cvetovi narcis oziroma ključavnic, kakor jim pravijo domačini. To v vas pripelje ogromno število obiskovalcev, parkirnih mest pa je zgolj peščica. Da bi zmanjšala pritisk na okolje in domačine, ki so jim zasebne travnike polnila parkirana vozila, je občina Jesenice lani pilotno izvedla projekt Med narcise z busom. Zapora cest, ki vodita v Planino pod Golico in Javorniški Rovt, s kombinacijo brezplačnega avtobusnega prevoza se je tako pri domačinih kot obiskovalcih izkazala za dobro prakso. Domačinom, njihovim obiskovalcem ter gostom turističnih in gostinskih ponudnikov je prehod mimo zapor omogočen.

»Projekt je zagotovo večplasten. Prinaša prednosti tako za našo neokrnjeno naravo pod Golico in za narcise, saj se s tem zmanjša prometni pritisk, ljudje pustijo svoje vozilo v dolini in se z avtobusom pripeljejo v hribe. In če zadevo stopnjujem; če se nekdo odloči za obisk narcisnih poljan zelo okolju prijazno, lahko uporabi tudi javni prevoz, recimo vlak ali avtobus, z njim pripotuje do Jesenic in nato z brezplačnim prevozom odpotuje v Javorniški Rovt ali Planino pod Golico. Tako lahko od doma do narcisnih poljan pride, ne da bi zagnal svoj avto,« je povedal Klemen Klinar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske

Obiskovalci bodo na avtobusu prejeli letak z voznim redom brezplačnega avtobusa in gostinsko ponudbo. Letos bo dogajanje v Planini pod Golico spet bolj pestro, sploh 28. maja, ko bo organiziran pohod po Stari rudni poti v Planino pod Golico, na Španov vrh bo potekal vzdržljivostni tek 6 ur Španovega vrha, popoldan pa se bo v vasi odvijala tradicionalna prireditev Miss narcis.
Na Golici cvetoče narcise pričakujejo v koncu maja, nižje pa so nekateri travniki v prisojah že beli. Ker pa se na vreme ne da zanesti, vam bodo vse ažurne informacije o projektu Med narcise z busom ter vse ostale informacije o dogajanju in ostali turistični ter gostinski ponudbi v času cvetenja narcis na voljo na spletni strani https://turizem.jesenice.si/med-narcise-z-busom.