Letošnje poletje podobno lanskemu

Slika: Pixabay.com

Predsednik vlade Janez Janša je danes obiskal Splošno bolnišnico Slovenj Gradec in v nagovoru predstavil predvidevanja o poletni epidemiološki sliki in precepljenosti.

“Če bomo vsi naredili tisto, kar je v naši moči, bo pred nami poletje podobno lanskemu, z relativno majhnim številom omejitev, s časom, ki bo bolj sproščen in optimističen in s časom, ko se bomo lahko osredotočili na tiste potrebne korake, ki jih potrebujemo in tudi realno zmoremo, da bomo dogradili naš zdravstveni sistem, da bo pripravljen na morebitne podobne izzive,” je dejal predsednik vlade.

V svojem govoru je opozoril, da epidemija korona virusa še ni končana. Slovenija je dosegla nekaj več kot četrtinsko precepljenost s prvim odmerkom učinkovitega cepiva zoper COVID. Glede na najave dobav, ki so za prihodnje tedne relativno optimistične, pa lahko realno računamo, da bo precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, dosegli nekje v sredini junija, je še povedal predsednik vlade. Ob tem je poudaril, da je do takrat ukrepe, ki jih predpisuje NIJZ treba še vedno dosledno upoštevati.

Kot je poudaril, iz izkušenj redkih držav, ki so dosegle učinkovito precepljenost in dosegle konec epidemije in tistih ukrepov, ki so omejevali javno življenje, vemo, da lahko tudi po tem, ko je odstotek precepljenosti visok, ni pa zadosten, pride do izbruha naslednjih valov, še posebej v situaciji, ko se srečujemo z nevarnostjo novih različic virusa. Zato je ponovno apeliral na vse, da do 15. junija upoštevajo ključne, preventivne ukrepe NIJZ in da znajo prisluhniti apelom zdravstvenih delavcev, ki dnevno opazujejo na tragične posledice epidemije in bolezni COVID in da se ne prepustijo miselnosti, da je vse končano, ker še ni. Vendar bo, je z optimizmom zaključil svoj govor.