Kronika: Padci kolesarjev, vandalizem na Primskovem, previdno v gorah

vir:bussgeldkatalog.org

Pet obvestil o prometnih nesrečah, pet prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in štiri v zasebnem prostoru. Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so enemu vozniku zasegli vozilo.


Včeraj so policisti obravnavali dve prometni nesreči, v kateri so bili udeleženi kolesarji.

  • Popoldan sta v Prebačevem padla dva kolesarja, ki sta vozila v skupini treh kolesarjev. Zadnji v tej skupini je, zaradi nepričakovane situacije in vožnje na prekratki varnostni
    razdalji, trčil v kolesarja pred seboj in povzročil padec obeh.
  • Na Jesenicah pa je padel kolesar, ki je  bil je pod vplivom alkohola – 0,67 mg/l. V nesreči se je po podatkih policije utrpel lažje telesne poškodbe.

Vožnje kolesarjev v skupinah so lahko nevarne, sploh če med kolesarji ni ustrezne varnostne razdalje. Tudi pri kolesarjih veljajo enaka pravila kot pri vozilih in mora omogočati varno zmanjšanje hitrosti in ustavitev. Pri vožnji pod vplivom alkohola tudi za kolesarje velja, da je dovoljenja stopnja alkohola samo 0,24 mg/l oziroma enako, kot to velja za voznike motornih vozil.


Včeraj popoldan so prejeli prijavo, da je nekdo na Primskovem poškodoval več vozil. Policisti so v hitri intervenciji na kraju kmalu izsledili osebo, ki je osumljena tega dejanja. Ugotovljeno je bilo, da je oseba poškodovala tri osebna vozila in s tem povzročila za nekaj tisoč evrov materialne škode.
Policisti o dejanju moškega še zbirajo obvestila in vodijo predkazenski postopek.


Opozorilo za pohodnike

Policisti si izdali opozorilo,da so razmere v visokogorju lahko že zelo zahtevne. Na predelih, kjer je sneg, zato je za gibanje potreben drugačen  drugačen pristop in primerna oprema. Pomembno je, da je tura načrtovana, pohodniki pa še pred odhodom preverite vremenske razmere in stanje na območju, kamor se odpravljate.

Nevarni so lahko zlasti izpostavljeni predeli s snegom in že nižje temperature, zato je večja verjetnost zdrsov in padcev, kar sta tudi dva od najpogostejših vzrokov za nesreče v gorah.

Priporočljiva je zimska oprema, dovolj toplih oblačil, na izpostavljenih predelih in v visokogorju tudi čelada ter ustrezna psihofizična pripravljenost. Dan je že krajši, kar naj pohodniki tudi upoštevajo pri načrtovanju poti. ‎

Vir: PU Kranj