Kranjski župan sprejel junake in junakinje 3. nadstropja

Župan Kranja Matjaž Rakovec je ob mednarodnem mesecu ozaveščanja o otroškem raku v sredo popoldne sprejel posebne goste, Junake 3. nadstropja. To so otroci, ki so se oziroma se še zdravijo na hemato-onkološkem oddelku v 3. nadstropju pediatrične klinike. Pripeli so mu zlato pentljico, simbol boja proti otroškemu raku, župan pa jih je obdaril z družabno igrico Kranček in moje mesto ter otroškimi knjigami. Zanje so jih zbrali zaposleni na MOK.

V Sloveniji vsako leto za rakom zboli 70 do 80 otrok. Število se iz leta v leto povečuje, pozdravi pa se približno 80 odstotkov obolelih.

»Pred kratkim sem prejel najbolj ganljivo pismo, odkar sem župan Mestne občine Kranj,« je dejal Matjaž Rakovec v nagovoru junakov in junakinj 3. nadstropja. Med njimi so bili skupaj s starši šestletni Luka iz Kranja, petletna Kati iz Cerkelj, osemletni Samo, triletna Lili in njen bratec Tadej iz Dupelj. V pismu, o katerem je govoril župan, so mu zaupali, kako se počutijo v času novega koronavirusa. Poudarili so, da kljub izrednim razmeram iščejo dobre zgodbe in bi radi zdravim ljudem povedali, da je zdravje prvo in edino merilo osebne sreče. Da izolacija ni kazen, ampak odgovornost – najprej do sebe, potem do okolice. Da sami živijo v izolaciji mesece in mesece, ob tem pa ohranjajo nasmeh in dobro voljo.

»Komaj nekaj let štejete, pa ste že postavljeni pred prezahtevne življenjske preizkušnje. Koliko ovir ste morali preskočiti, koliko padcev ste utrpeli in kolikokrat ste se s trdno voljo znova in znova postavili na noge. Resda ste majhni, a po dejanjih veliki – največji! Učite nas, kaj pomenijo pogum, moč in potrpežljivost. Ste opomnik za naša morebitna dnevna malodušja, ki nas včasih zajamejo tudi povsem brez razloga. Ne, ne moremo vedeti, kaj vse prestajate ali ste prestali. Verjetno si tudi predstavljamo ne. Lahko vas le občudujemo, kaj vse zmorete, se vam priklonimo in vam zaploskamo. Vi ste naš navdih!« je povedal župan.

Društvo Junakov 3. nadstropja, ki ima trenutno 120 članov, je aprila letos ustanovilo osem staršev. Za sabo imajo že vrsto projektov – od šivanja zaščitnih mask med epidemijo novega koronavirusa do nakupa naprave za razgibavanje kolena pri otrocih, ki se borijo s kostnim rakom. Veliki cilj je doseči spremembo pri sofinanciranju spremstva staršev obolelih otrok med bolnišničnim zdravljenjem, saj pomoč pripada le tistim, ki imajo v bolnišnici otroke do petega leta starosti, je pojasnil član društva Matija Gradišar.

Slika: Marko Jelenc

 

Kranjski župan je po predsedniku RS Borutu Pahorju prvi župan, ki so ga obiskali. V nadaljevanju bodo obiskali še druge občine, njihov cilj je povezati Slovenijo v zlato barvo, je med drugim na srečanju povedala Valerija Čarman, ki je skupaj z možem Ivom Čarmanom pobudnica projekta. »Ko sva prvič odhajala z oddelka na pediatrični kliniki, sva odhajala v tišini. Na ta oddelek bi moral stopiti prav vsak, da bi videl in spoznal, kaj hoče od življenja. V 22 letih odkar sodelujeva v tej zgodbi, en otrok ni zajokal in dejal, da ga kaj boli, ali da česa noče,« je Valerija Čarman opozorila na moč malih borcev in bork. Njen mož, nekdanji olimpijec, je dodal, da kot nekdanji športnik ve, kaj pomeni zmaga. »Vendar je prava zmaga to, kar prestajajo otroci, oboleli za rakom, in njihovi starši. Žal na koncu vsi niso zmagovalci,« je zbrane soočil tudi s temno platjo težke bolezni.

Junaki in junakinje so si na prijetnem druženju, ki so ga popestrili maskota Kranček, nastop plesalke Plesnega kluba BIT Kjara Veras in skupni ples navzočih, z županom Matjažem Rakovcem izmenjali darila. Kot branju prijazna občina so zaposleni na MOK društvu podarili približno 100 otroških knjig, ki so jih njihovi otroci že prebrali in so jim bile tako všeč, da so si zaželeli, da bi jih prebirali še njihovi junaški prijatelji s 3. nadstropja.