Kradla kolesa in preprodajala drogo

Ukradeno kolo Slika: PU Kranj

Radovljiški policisti so zaradi kaznivih dejanj tatvin koles višjega cenovnega razreda in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljenimi snovmi v  športu kazensko ovadili dva Ljubljančana. Gre za zaključeno kriminalistično preiskavo tatvin sedmih koles na območju gorenjske, primorske in goriške regije iz sredine lanskega leta v vrednosti okoli 22.000 eurov. Šest koles je bilo odtujenih v kampih, eden pa pred gostinskim obratom.
V enem primeru je osumljenec okoli 2.600 eurov vredno električno kolo s poškodovanjem ključavnice odtujil z nosilca za kolesa na vozilu. Drugo, okoli 2.000 eurov vredno kolo, je odtujil iz zaklenjene prikolice s ponjavo. Tretje, okoli 4.500 eurov vredno kolo, pa je odtujil pred gostinskim obratom. Tudi to kolo je bilo priklenjeno s ključavnico. Še štiri druga kolesa, v približni vrednosti okoli 13.000 eurov, pa je isti Ljubljančan odtujil skupaj z drugim, prav tako kazensko ovadenim osumljencem. Vsa štiri kolesa so bila otujena v kampih.

Ukradeno kolo
Slika: PU Kranj

Odtujena kolesa so bila takoj preprodana naprej. Dve kolesi so policisti zasegli »novim lastnikom«, ki jih je prvi osumljenec s kupoprodajno pogodbo prodal naprej. V obeh primerih se je kupcem izgovoril, da je originalna dokazila o kolesih izgubil in da za resničnost podatkov jamči s pisno pogodbo. Kolesi sta se prodajali bistveno pod ceno. V enem primeru je kolo v vrednosti 4.500 eurov prodal za ceno 900 eurov, v drugem primeru pa je za 450 eurov prodal okoli 2.500 eurov vredno kolo.
V  preiskavi  so  kriminalisti  pri  prvem osumljencu zasegli še več kot en kilogram prepovedane droge konoplja, pri drugem pa manjšo količino anaboličnih steroidov.

Ukradeno kolo
Slika: PU Kranj

Policisti Policijske uprave Kranj priporočajo vsem lastnikom dražjih, sploh pa električnih koles, da jih na javnih krajih ne puščajo brez nadzora in ustreznega varovanja. Nobeno kolo pa naj ne bo na javnem kraju puščeno dlje časa, nezavarovano ali na neobljudenem mestu. Kolesa je potrebno ustrezno pospraviti tudi doma in v kampih, na javnih krajih pa zaklepati s kvalitetnimi ključavnicami, čeprav tudi močna ključavnica ni vedno zagotovilo, da bo kolo ostalo na svojem mestu.

Lastnikom koles policisti priporočajo, da si zapišejo podatke o svojem kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov – pedal, ogrodja, prestav, zavor, morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno  opremo, ….) in ga fotografirate. Vse to vam bo pomagalo pri prepoznavanju ob morebitni kraji vašega kolesa.

Pri kupovanju koles od neznancev zahtevajte potrdilo o izvoru kolesa ali račun in sklenite pogodbo, na kateri naj bodo vsi podatki prodajalca. Na tak način se zavaruje za primer, če bi se kasneje ugotovilo, da je bilo kolo ukradeno. Zelo nizka cena kolesa naj bo alarm za kupca, da morda ni vse tako kot mora biti.