Jutri si privoščite tradicionalni slovenski zajtrk

Slika: gov.si

V Sloveniji že vrsto let vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob dnevu slovenske hrane, se glasi “Zajtrk z mlekom – super dan!”. Poudarek pri jutrišnjem slovenskem zajtrku je na mleku in mlečnih izdelkih.

Maslo in mleko sta že vsa leta, poleg kruha, medu in jabolk, sestavini zajtrka. Mleko je polnovredno živilo, ki se zelo pogosto znajde na našem jedilniku in prav je tako, saj naj bi bil del pravilne prehrane, ki podpira zdravje. Enako velja za priporočene mlečne izdelke.  V Sloveniji imamo kakovostno mleko, vendar pa njegova priljubljenost pada. Kot pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, med malčki in otroci je uživanje mleka zadovoljivo, medtem ko njegova priljubljenost v času najstništva pomembno upade. Po podatkih študije CINDI je v letu 2020 vsakodnevno uživalo mleko in mlečne izdelke le okoli 40 % odraslih prebivalcev Slovenije, medtem ko ju je leta 2001 dnevno uživalo 58 odstotkov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ob tej priložnosti izpostavljajo prednosti rednega uživanja mleka in priporočenih mlečnih izdelkov, opozarjajo pa tudi na zavajajoče informacije o njuni škodljivosti.

Da imamo Slovenci na izbiro kakovostno mleko potrjujejo tudi rezultati analize, ki jo je pred leti opravila Zveza potrošnikov Slovenije, saj je več kot polovica vzorcev prejela odlično oceno, nekaj manjših pomanjkljivosti pa je bilo le pri senzoriki in toplotni obdelavi. Zato si jutri ob trdicionalnem slovenskem zajtrku privoščite tudi skodelico dobrega slovenskega mleka. Pa dober tek.