Iskali bodo rešitve trajnostne mobilnosti

Slika: MO Kranj

Sodobna mesta in z njimi povezana infrastruktura se hitro spreminjajo. Mestna središča se za promet zapirajo, predmestja in spalna naselja se širijo, na obrobju mest nastajajo t.i. »park and ride« parkirišča, vsakodnevno povečuje število kolesarjev v mestnih središčih. Vse te spremembe pa postavljajo nove izzive na področju mobilnosti in iskanje kreativnih rešitev.

V ta namen Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in EIT Urbana mobilnost RIS Hub Slovenija, ki ga koordinira Zavod za gradbeništvo Slovenije, ter s podporo ekipe projekta FUSE Challenge 2022, organizirata tekmovanje ekip v hekanju rešitev na izzive mobilnosti tudi v Mestni občini Kranj. Hekatlon bo potekal od petka, 21. oktobra, do nedelje, 23. oktobra 2022, poimenovali pa so ga CITYTHON 2022 – hekaton urbane mobilnosti.

Mestna občina Kranj sodeluje na dogodku Citython kot predlagatelj izziva, ki se nanaša na pretok ljudi pri premagovanju višinskih razlik. Kranjski izziv bo premostitev višinske razlike in s tem povezovanje starega mestnega jedra s potniškim terminalom ter z naseljenimi območji ob njem. Udeleženci se bodo lahko lotili še drugega izziva, ki pa se nanaša na Mestno občino Ljubljana – promocija trajnostne mobilnosti med študenti.

Organizatorji so prepričani, da je Citython 2022 odlična priložnost za delo na realnem izzivu na temo mobilnosti, kjer bodo udeleženci sodelovali na aktivni izkušnji v simulaciji procesa od ideje do rešitve in tako pridobili bogate izkušnje iz prakse. Iz dogodka bodo zagotovo odnesli veliko podjetniškega znanja, nenazadnje pa je to izjemna priložnost za mreženje z ostalimi udeleženci in za spoznavanje novih prijateljev.