Hribovka Mojca opozarja planince na primerno gorniško opremo

Slika: PU Kranj

Včeraj popoldan so na tri lokacije na območju Vršiča namestili table za opozarjanje planincev na ustrezno gorniško opremo. V skupni akciji Policijske uprave Kranj, Gorske reševalne službe Kranjska Gora in občine Kranjska Gora ter z risarko Lindo Ropret iz Tržiča so pripravili opozorilno tablo s silhueto planinke, ki pohodnika v treh jezikih poziva,
da gre lahko mimo nje samo s primerno gorniško opremo, kakršno ima tudi ona
sama.

 

Slika: PU Kranj

Table so bile postavljene na treh lokacijah Vršiča, ki so povezane z Mojstrovko in Prisojnikom oziroma gorama, ki sta se letos izkazali za bolj problematični oz. kjer prihaja do težav in reševanj.  Vse tri lokacije, ki so bile skrbno izbrane, niso med najbolj zahtevnimi, a kljub temu zahtevajo primerno opremo in pripravljenost. Enake table so bile poleg Vršiča postavljene tudi na treh izhodiščih v Ratečah, lokacije pa se bodo sproti glede na zaznano problematiko še dopolnjevale.

 

 

Tveganje je dejavnik, ki je vedno prisoten, vendar ga je mogoče zmanjšati z upoštevanjem in poznavanjem osnovnih pravil gorništva, zato bodite pozorni na pomembne simbole že na usmerjevalnih tablah na izhodiščih. Poleg smeri, imena vrha in časa, ne spreglejte oznake o težavnosti ture. Gre za simbol trikotnika z ali brez klicaja:

  • prazen enakostranični trikotnik na usmerjevalni tabli označuje zahtevno planinsko pot,
  • opozorilni znak za zelo zahtevno planinsko pot pa ima v sredini trikotnika tudi klicaj.

Še dva pomembna znaka sta:

  • markacija, to je znak v obliki kroga, ki ima v sredini belo piko obdano z rdečim kolobarjem in označujejo planinsko pot,
  •  ter rdeča tabla za označevanje za določen čas zaprtih planinskih poti in napisom: »OPOZORILO! PLANINSKA POT JE ZAČASNO ZAPRTA!«.

Tudi to so osnove in del priprave na turo, ki v kombinaciji z ustrezno opremo ter pripravljenostjo posameznika zagotavljajo višjo stopnjo varnosti.

Slika: PU Kranj

Da bi bilo vse skupaj še bolj jasno in nedvoumno, bo planincem, pa seveda tudi policiji in gorskim reševalcem, odslej pomagala še silhueta ustrezno opremljene planinke oziroma »hribovka Mojca«.

Pri nesrečah v gorah gre v zadnjem obdobju predvsem za padce in zdrse, večinoma zaradi utrujenosti, nepozornosti in neprimerne opreme. To so dejavniki, ki imajo zelo velik vpliv na osebno varnost v gorah in bodo, tako kot vsako leto, krojili tudi nadaljevanje sezone v gorah.

 

Želijo si, da bi podobo kot pozitivno prepoznali tudi v drugih krajih in se pridružili tej preventivni aktivnosti. Celostno podobo jim dajejo na razpolago.