Drzna tatvina v Tržiču

Policisti so bili včeraj v dopoldanskem času obveščeni o drzni tatvini iz stanovanjske hiše  na območju Tržiča. Neznani storilec je zamotil starejšo oškodovanko s pretvezo, da opravlja telekomunikacijske servisne storitve. Drugi storilec je v tem času izvršil tatvino denarja. Po prvih podatkih policije sta se storilca s kraja odpeljala z večjim temnim vozilom, ljubljanskega registrskega območja. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Policisti ob tem dogodku opozarjajo, da je še posebej zaskrbljujoče, da so žrtve starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo, nemalokrat gre za slabotne in dementne osebe.  Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Storilci se v večini primerov do osamljenih hiš pripeljejo z vozilom, se predstavijo kot delavci telekomunikacijskega ali elektro podjetja in podobno. Žrtev zvabijo iz hiše, v tem času pa storilci iz odklenjenih hiš odtujijo vrednejše predmete.
Zato policisti Policijske uprave Kranj prosijo svojce starejših oseb, sosede ali druge, ki so v stiku z njimi, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi
osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe. Eden  od osnovnih ukrepov je, da storilcev ne spuščamo v hišo, da ne zapuščamo  stanovanja, da zahtevamo da se identificirajo ter v nadaljevanju preverimo pri konkretnem podjetju ali se dela res opravljajo.
V kolikor pri obnašanju oseb zaznamo karkoli sumljivega ali pa smo postali žrtev kaznivega dejanja, je o tem potrebno obvestiti policijo na številko 113. Enako velja, da je policijo potrebno obvestiti že ko zaznamo, da se take osebe gibljejo v bližini naših domov ali prebivališč naših sosedov.
Pri iskanju tatov pomagajo tudi fotografije ali posnetki tako osumljencev kot vozil, ki jih  uporabljajo. Praksa podjetij, ki resnično izvajajo dela na nekem območju je, da o tem že  prej obvestijo javnost, da se najavijo pri lastnikih objektov, le izjemoma pride do nenapovedanih del.
Glede na to, da storilci brezvestno izkoriščajo starejše osebe, pogosto mine precej časa, preden je policija o dogodkih sploh obveščena. Tako je preiskovanje takšnih kaznivih dejanj oteženo. Zato policisti prosijo vse, da jim pri tem pomagajo, da bomo skupaj obvarovali starejše osebe pred tatovi.