Drastičnih omejitev ne bo

Slika: Kabinet predsednika vlade

Pred dnevi je imunolog dr. Alojza Ihana napovedal, da ne vidi druge možnosti, kot da se država povsem zapre in da je bilo usklajevanja interesov različnih skupin dovolj ter da bi morali sprejeti stroge omejitve gibanja. V včerajšnjem intervjuju v oddaji Planet18 na Planet TV pa je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da bi bila to skrajna možnost, o kateri pa vlada trenutno ne razmišlja. Tak ukrep, kjer so bili ljudje zapreti v stanovanja z možnostjo izhoda do 50 metrov enkrat na dan za pol ure, so sprejele nekatere nekatere evropske države, gre pa za najbolj drastičen ukrep.

 

“Epidemijo spremljamo toliko natančno, tudi s pomočjo stroke, epidemiologov, da bomo vedeli, če bodo tako stroge omejitve res potrebne. Če bo to res potrebno, bomo to naredili, a še vedno upamo, da temu ne bo tako,” je dejal premier Janez Janša.

Kot je poudaril predsednik vlade, se v tem trenutku že kažejo pozitivni učinki hitrega testiranja, kjer so v času božično novoletnih praznikov to možnost uporabili predvsem tisti, ki so, na primer imeli simptome, pa niso bili prepričani, da bi šli na PCR testiranje. Veliko tistih, ki so se testirali, je bilo pozitivnih, predvsem zaradi tega ukrepa pa vlada računa, da bo mogoče, da januarski oziroma februarski val zdržimo brez drastičnih ukrepov. Predsednik Janez Janša se je strinjal, da vsi sovražimo omejevanje svobode, še vedno pa velja, da bolj kot bomo resni pri upoštevanju obstoječih ukrepov, manj bo potrebe po bolj drastičnih.