Dosežen kompromis, v Slovenijo prihajajo evropska sredstva

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj po zasedanju Evropskega sveta poudaril, da je za njimi zelo uspešen vrh. “Kljub pesimističnim pričakovanjem je tudi ta vrh dokazal, da ko gre zares, države članice Evropske unije Sstopijo skupaj in najdejo rešitve tudi tam, kjer se mogoče še pred sestanki ne nakazujejo.”

Predsednik vlade je v nadaljevanju poudaril, da sta bili na zasedanju ključni dve, med seboj povezani temi. Prva je spopad z epidemijo, druga pa zagotovitev finančnih instrumentov za blaženje posledic epidemije in razvoj. Poudaril je, da je celotni paket, ki bi moral biti uveljavljen 1. januarja 2021, “visel v zraku” zaradi zapleta pri instrumentu, na podlagi katerega bi se finančna sredstva varovala s tako imenovano klavzulo vladavine prava. Evropski svet je na tem zasedanju zaprl vsa odprta vprašanja in našel rešitev, s katero sta zadovoljni obe strani, zmagovalka je Evropska unija.

“Dobili smo možnost realne uveljavitve obeh inštrumentov s 1. januarjem 2021. Potrebnih bo sicer nekaj hitrih postopkov,” je dejal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da so ti po njegovem mnenju izvedljivi. “Z določitvijo poti smo dobili mehanizem, ki zasluži to ime. Gre za pristop, ki izključuje arbitrarnost, ki omogoča uveljavljanje enakih vatlov za vse države članice, in gre za mehanizem, ki bo podvržen presoji Evropskega sodišča.”

Predsednik vlade Janez Janša je znova izrekel čestitke nemškemu predsedstvu, Poljski in Madžarski, da so, potem ko je vse “viselo v zraku”, zmogli korake, ki so na koncu pripeljali do kompromisa.