Do nedelje poteka akcija “Slovenija piha 0.0”

Vir: Policija

Vse do nedelje, 12. novembra 2023 bo potekal poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Prihajajo t.i. bolj veseli praznični meseci, pa naj bo to veselje z zabavami v družinskem krogu, na javnih prireditvah, veselicah ali čisto spontano itd., kar policija vse odobrava in pozdravlja.

Imajo pa samo eno veliko željo, da vsak odide s takih dogodkov kot udeleženec v prometu trezen. Brez prisotnosti alkohola ali prepovedanih drog. Skoraj vse lahko naredite čisto sami s tem, da ste odgovorni do sebe in drugih. ZA volan naj sede nekdo, ki ni pil alkohola ali užival prepovedane droge. Mogoče greste s taksijem, avtobusom itd. Več o samih učinkih motenj, ki jih posamezna stanja povzročajo, si lahko preberete na spletni strani Agencije za varnost prometa RS.

Policisti bodo vsakodnevno preverjali psihofizično stanje voznikov vozil. Z različnimi oblikami policijskega dela želijo, da bi se vsak posameznik zavedal svojih ravnanj v cestnem prometu in upošteval prometne predpise. Zaskrbljujoče je dejstvo, da kljub vsem nasvetom in trudom policije in drugih inštitucij, vozniki še vedno vozijo vozila pod vplivom alkohola, prepovedane droge, brez opravljenega vozniškega dovoljenja in posledično storijo še prometno nesrečo!

Globe za vožnjo pod vplivom alkohola so od 300 do 1.200 evrov in do 18 kazenskih točk. Vožnja pod vplivom prepovedane droge je 1.200 evrov in 18 kazenskih točk. 18 kazenskih točk pomeni, da je potrebno opravljati ponovno vozniški izpit. Pri voznikih začetnikih je ta meja pri 7 kazenskih točkah.

Policija svetuje vožnjo z NIČ alkohola. V prometu bodite samo z opravljenim vozniškim dovoljenjem tiste kategorije, v katero spada vozilo, ki ga vozite. Motorna vozila morajo biti registrirana!

Želimo si, da bi bilo voznikov, ki bi v cestnem prometu vozili pod vplivom alkohola vedno manj. Ena, če se temu lahko reče vzpodbuda, je tudi koncert Policijskega orkestra in Hamo, 6. decembra 2023 v Kinu Šiška.

Več o tem: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120277-pihaj-0-0-in-obisci-koncert-policijskega-orkestra-s-hamom-naslednji-teden-poteka-akcija-slovenija-piha-0-0-ki-nagrajuje-trezne-voznike

Policisti so na območju PU Kranj v letošnjem letu odredili 27.923 (29.838) preizkusov. Od tega so policisti ob rednih kontrolah voznikom odredili 6.325 (5.143) preizkusov. Pod vplivom alkohola je bilo manj voznikov 730 (812), kar je vzpodbudno. Več pa jih je v prometnih nesrečah 135 (111). Številke v oklepajih so za enako obdobje lani.

Gorenjski policisti so v letošnjem letu obravnavali 1.599 (1.522) prometnih nesreč. V nesrečah je umrlo 11 (14) oseb, hudo telesno poškodovanih je bilo 75 (86), lahko pa 428 (397). Voznikov, ki so povzročili prometno nesrečo in bili pod vplivom alkohola je bilo 139 (114). Delež alkoholiziranih povzročiteljev je 11,15 % (9,64). Policisti so ugotovili 21.585 (24.259) kršitev prometnih pravil. Največ prometnih nesreče so obravnavali ob četrtkih in petkih, v časovnem obdobju med 9. in 18. uro. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je nepravilni premik z vozilom, sledi mu neprilagojena hitrost. Številke v oklepaju so primerjalne za enako obdobje lani.

Spletno uredništvo
Vir: PU Kranj