Če Slovenija ne bi imela demografskih problemov, potem tudi ne bi potrebovali Urada vlade za demografijo. Slovenija ima strateški problem, ki se ga je dolgo časa zanemarjalo in se ga ne bi dalo odpraviti čez noč, niti v nekaj letih.

Zato je vlada Janeza Janše oktobra 2020 resno pristopila k reševanju te problematike, z Uradom za demografijo, ki je bil ustanovljen za spodbujanje, koordiniranje in usmerjanje demografskega preporoda Slovenije.  

Prav tako je takratna vlada Janeza Janše resno pristopila k decentralizaciji Slovenije, saj je sedež urada umestila v štajersko prestolnico Maribor.

slika

Ker v teh dneh mineva leto od ukinitve urada so v Slovenski demokratski mladini organizirali pogovorno omizje, na katerem so sodelovali Zvone Černač, poslanec SDS in nekdanji minister za kohezijo,  Alenka Forte, specialistka interne medicine ter nekdanja sekretarka na ministrstvu za zdravje in Jasmina Opec Vöröš, državna svetnica in direktorica Inštituta za demografijo. Pogovor sta vodila predsednica SDM Maribor Maša Medved in predsednik podravske regije SDM Izidor Jelenc.

slika

Demografija je pomemben dejavnik starajoče družbe, kakršna je slovenska. Še posebej je to značilno za našo državo, ki ima vsako leto več smrti, kot rojstev. Demografi proučujejo predvsem številčne, prostorske, starostne, spolne in druge značilnosti prebivalstva ter spremljajo spremembe v teh značilnostih skozi čas. Pomembni vidiki demografije vključujejo rojstva, smrti, migracije, staranje prebivalstva, družinske strukture in drugo.

Zvone Černač je na okrogli mizi poudaril pomen demografije v slovenski družbi, predvsem pa je okrcal sedajo vlado Roberta Goloba o nezainteresiranosti za to temo in zapravljanje denarja za druge nepotrebne dejavnosti. Kot je dejal, so v vladi Janeza Janše z denarjem ravnali gospodarno, evropska sredstva pa namenjali za projekte, ki so v dobrobit ljudi. Aktualna vlada pa je, kot je dejal Černač, vse postavila na glavo in vlaga v projekte, ki ljudem ne doprinesejo ničesar konkretnega.

slika

Še bolj neposredna je bila Jasmina Opec Vöröš, ki je dejala, da je bila ukinitev urada za demografijo najslabša politična odločitev v zgodovini Slovenije. Kot  je dejala, je demografija najpomembnejše strateško vprašanje v državi, mogoče celo bolj pomembno kot vprašanje podnebnih sprememb in da se ta vlada preprosto ne zaveda realnosti in resnosti problematike na področju demografije.

slika

Sogovorniki so se v luči staranja družbe dotaknili tudi, ravno včeraj sprejetega Zakona o dolgotrajni oskrbi. Dejali so, da gre pri tem zakonu za premetenko, ki se bo financirala ravno iz žepov tistih, ki bodo dolgotrajno oskrbo najbolj potrebovali. Kot pa je dejala Alenka Forte, pa je bil namesto posebne pozornosti na področju paliative, včeraj v zakonodajni postopek vložen še Zakon o evtanaziji, ki ga je dr. Forte opisala kot rabeljski zakon, ki ga stroka ne podpira.

slika

 

 

Spletno uredništvo
Vir: Slovenska demokratska stranka