Brajnikov memorial

Slika: www.gov.si

Danes se je na Bledu zaključil Brajnikov memorial, ki so se ga udeležili policisti, vojaki, gasilci, gorski reševalci in pripadniki civilne zaščite. Dvodnevno tekmovanje v najtežji fizični in psihični vzdržljivosti se je pričel včeraj s slovesno otvoritvijo na Bledu. Tekmovalce so nagovorili predsednik Organizacijskega komiteja tekmovanja Matej Brajnik, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš in direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik. Vsi so jim želeli uspešno tekmovanje in prihod v cilj brez poškodb.

Po uradnem odprtju se je pričelo dvodnevno tekmovanje, ki je potekalo na širšem območju Bleda, Bohinja, Gorij in Jesenic. Med seboj se je pomerilo 23 ekip, od tega 19 moških, dve ženski in dve mešani ekipi. Sodelovali sta tudi dve moški ekipi hrvaških policistov.

Prvi dan so tekmovalci preplavali 700 metrsko progo v Blejskem jezeru, prekolesarili več kot 23 kilometrov do Hrušice, sledil je 11 kilometrski gorski pohod do Planine Zakamnik in 35 kilometrov prekolesarili do biatlonskega strelišča na Pokljuki, kjer so se pomerili v streljanju na tarčo z malokalibrsko puško.

Danes so tekmovalci začeli s 16 kilometrskim gorskim pohodom iz Rudnega polja na Pokljuki do Bohinjskega jezera, preveslali več kot tri kilometrsko progo na jezeru, prekolesarili 27 kilometrov iz Stare Fužine do Selskega mostu na Bledu, premagali šest kilometrov gorskega pohoda do Tolstega vrha, nato prečkali reko Savo Bohinjko in pritekli v cilj na prireditveni prostor Ribno pri Bledu. V cilju so opravili še spretnostno nalogo in s tem zaključili tekmovanje. Med samim tekmovanjem se preizkusijo še iz znanja prve pomoči in splošne razgledanosti.

Že enajsto leto zapovrstjo je zmagala ekipa Specialne enote Generalne policijske uprave s skupnim časom 8 ur, 30 minut in 39 sekund, druga je bila moška ekipa Policijske uprave Ljubljana in tretja moška ekipa Gorske reševalne službe Kranj 1. Organizator velik poudarek nameni medsebojni pomoči in sodelovanju med tekmovalci in ekipami. Nagrado za tako imenovani fairplay je prejela Specialna enota policije za nesebično večkratno pomoč ostalim ekipam. Tekmovanje se je zaključilo na slovesni podelitvi nagrad najboljšim ekipam.