Mestna občina Kranj (MOK) se že dalj časa zaveda poplavne ogroženosti Stražišča, Bitenj, Šutne in Žabnice. Nekaj protipoplavnih ukrepov, ki so omilili poplavno ogroženost, je bilo že narejenih. MOK je naročila tudi hidrološko – hidravlično študijo, ki je pokazala, da bi bilo za poplavno varnost teh naselij potrebno izpeljati celovite protipoplavne ukrepe z zadrževanjem visokih voda tako, da bi se zgradila dva suha zadrževalnika, eden na potoku Žabnica in drugi na potoku Sorška reka. Mestna občina Kranj je takoj pristopila k uresničevanju teh načrtov.

Zadrževalnik na potoku Žabnica bi bil nad območjem, ki se mu po domače reče “puškarna”. Zadrževalnik na Sorški reki pa ob cesti Pot v puškarno. Obe območji je MOK uvrstila v Občinski prostorski načrt.

Zadrževalnik Žabnica je predviden kot suhi zadrževalnik z zemeljskim nasipom, ki bo v primeru visokih voda deloval kot pregrada, za katero se bo za krajši čas nabrala voda, ki bi sicer lahko poplavila naseljeno območje. Z lastniki zemljišč pa je za to potrebno skleniti dogovor, da bodo v primeru razlitja vode po travniku oziroma gozdu na njihovem zemljišču upravičeni do primerne odškodnine. Tisti del zemljišča, kjer bo zgrajen zadrževalnik, bo od lastnikov zavoljo skupnega državnega in lokalnega pomena potrebno odkupiti. Še pred pričetkom gradnje bodo strokovnjaki za geološke in geomehanske preiskave izvedli vrtine, s katerimi bodo natančneje določili način gradnje nasipa.

Župan MOK Matjaž Rakovec je junija letos organiziral sestanek z lastniki zemljišč, predloge sporazumov je MOK lastnikom že poslala, vendar lastniki zemljišč soglasij še niso podpisali. MOK je žal naletala tudi na gluha ušesa pri pristojnem ministrstvu oziroma Direkciji za vode, da bi se dogovorili za pripravo prostorske ureditve skupnega (državnega in lokalnega) pomena. V teh dneh bomo državo k podpisu dogovora ponovno pozvali.  Prav tako si bo MOK še naprej aktivno prizadevala za sklenitev dogovora z lastniki zemljišč za pričetek preiskav. Na MOK se namreč zavedamo pomena kmetijskih zemljišč, iščemo tudi rešitve v smeri dogovora s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov za ustrezno menjavo.

 

Spletno uredništvo, vir: MOK