Pregled dogajanja: Pretep voznikov zaradi prehitevanja kolone. Gasilca ustavila roparja.

vir:basellandschaftlichezeitung.ch

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 48 urah sprejel:

  • 6 obvestil o prometnih nesrečah;
  • po 2 kršitvi predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznih dejanj tatvina, ponareditev denarja (bankovec za 50 eurov) in rop s prijetjem storilca.

Bohinjski gorski reševalci so včeraj popoldan obravnavali zdrs na snegu in lažjo poškodbo noge planinke na območju Komne.

Na območju Škofje Loke je včeraj popoldan umrl moški. Po zaključku gradbenih del na zasebnem objektu je z delavci podjetja sodeloval pri premikanju priklopnega delovnega stroja za polaganje estrihov, ko je ta zdrsnil po klančini navzdol in ga hudo poškodoval. Zaradi poškodb je umrl. Kriminalisti o dogodku še vodijo postopek.

Pogrešan je 21-letni Gašper Kuralt iz okolice Kranja.

Rop v Kranju

Včeraj popoldan je storilec v Kranju oropal občanko. Na javnem kraju se ji je približal, jo odrinil tako, da je padla po tleh in ji odtujil denarnico. Po dejanju je zbežal s kraja. Klice oškodovanke na pomoč sta prva slišala prostovoljna gasilca, ki sta bila v bližini. Eden od njiju je stekel za storilcem in ga skupaj s še enim občanom zadržal na kraju do prihoda policije. V dejanju ni bil uporabljen nevaren predmet. Osumljenec bo za dejanje kazensko ovaden.

Sodelujočim se policisti zahvaljujejo za pogumno dejanje in pravilne reakcije ob nevarnem dogodku. Nevarnem zato, ker nikoli ne veš, kaj ima storilec pri sebi in kakšno silo je v navalu adrenalina pripravljen uporabiti za pobeg in obrambo. Zato pri takih dogodkih, prosijo, vedno predpostavljajte, da to so nevarni dogodki in pazite na lastno varnost.

Tatvina

Na Slovenskem Javorniku je neznani storilec včeraj ponoči iz odklenjenega tovornega vozila odtujil kolo. Tatovi na parkiriščih in odprtih dvoriščih velikokrat preizkušajo srečo in preverjajo, ali so vozila odklenjena. In če so, jih pregledajo ter odtujijo, kar je vrednega.

Vozila zato zaklepajte in v njih ne puščajte nobenih vrednih stvari, torbic, denarnic, drobiža, prtljage, koles itd. V kombinaciji z alarmnimi napravami, parkiranjem na osvetljenih in urejenih parkiriščih ter ustreznim samozaščitnim ravnanjem boste zmanjšali možnost za kaznivo dejanje.

Pretep na Jesenicah

Jeseniški policisti so v ponedeljek zvečer na avtocesti obravnaval pretep med dvema voznikoma tovornih vozil. Do spora med njima je prišlo zaradi prehitevanja kolone. En drugemu sta povzročila lažje telesne poškodbe. Dejanje policisti obravnavajo kot prekršek nasilnega vedenja proti obema.

Planina Korošica

V ponedeljek popoldan je planincu zdrsnilo na strmem pobočju pri sestopu s planine Korošica. Hodil je v družbi s kolegom. Poškodoval se je po glavi, bil je v nezavesti. Po posredovanju tržiških gorskih reševalcev in vojaškega helikopterja je bil odpeljan v zdravstveno ustanovo. Zbrana obvestila kažejo na dvoje napak planincev, in sicer:

  • Kolega poškodovanega planinca s sabo ni imel telefona, zato ga je moral pustiti samega in sestopiti do ceste, kjer je lahko šele poklical na pomoč. Do njega ni upal zaradi nevarnega terena.
  • Hodil je zunaj urejene poti.

Ljudje nismo gamsi in se prevečkrat nespametno obnašamo. Hoja zunaj urejenih poti se je že prevečkrat končala tragično, zato, planinci, držite se urejenih poti in markacij in nikar ne iščite bližnjic. Če ste se namenili v gore, uživajte v njih in se ne izpostavljajte tveganjem.

Več o reševanju si lahko ogledati na strani Društva GRS Tržič.

Gorenjski policisti začeli s treningi motoristike

Vsaka motoristična sezona se začne ali bi se morala začeti s pripravami, ki vključuje:

  • pregled motornega kolesa in tehnična brezhibnost (zavore, pnevmatike,
    svetlobna telesa itd.);
  • ogrevanje na neprometni površini;
  • vaje in manevri speljevanja, zaviranja, izogibanja oviri, vožnje v krogu, osmica, slalom itd.;
  • vaje naj bodo prva enostavne, zahtevnost pa naj se postopoma stopnjuje.

Prvi kilometri vožnje naj bodo še posebej previdni. Motoristi naj upoštevajo, da pravega občutka za vožnjo ne dobiš nazaj že pri prvi vožnji.

V tem delu »sezone« jih na cesti čakajo tudi druge nevarnosti, kot so udarne jame, ponekod pesek od zimskega posipa, na območjih kmetijskih površin pa tudi umazani odseki in podobno.

Nekaj vaj bodo prikazali tudi na Facebook strani Policijske uprave Kranj.
Prva vaja:

Druga vaja ->>>
Tretja vaja ->>>

V letu 2018 (primerjalno z letom 2017) do bili motoristi na Gorenjskem udeleženi v 67 (76) prometnih nesrečah:

  • dva – Soteska, Kokra – (1) sta umrla,
  • 11 (19) je bilo huje poškodovanih,
  • 31 (28) pa lažje.

Motoristi so bili povzročitelji v 41 (40) nesrečah. Do tega tedna letos pa so bili motoristi udeleženi v 6 (4) prometnih nesrečah. Po dva sta utrpela hude in lahke telesne poškodbe. Povzročili so 4 nesreče.

Žiri, vabilo

V soboto, 20. aprila, bo med 9.00 in 12.00, v industrijski coni v Žireh potekala preventivna prireditev ob začetku motoristične sezone in prikaz spretnostne vožnje na poligonu.

Dogodek organizira Moto klub Sairach, v sodelovanju s škofjeloškimi in prometnimi policisti. Dogodek je odprt za javnost.

Motoristične delavnice so objavljene na povezavi.