Na spletni strani Peticije je možno podpisati peticijo Za varno Slovenijo. Namen tega je ustavitev postavitve azilnih domov po državi brez privolitve prebivalcev, kakor se to zdaj dogaja v občinah Brežice in Središče ob Dravi.

Avtorica in prvopodpisana pod peticijo je Zala Tomašič, mednarodna sekretarka Slovenske demokratske mladine (SDM) in kandidatka za evropsko poslanko na listi Slovenske demokratske stranke.

V peticiji je zapisala:

Vlada RS je prejšnji teden sprejela sklep, da se na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi organizirata izpostavi azilnega doma za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito. Ta odločitev je bila sprejeta brez posvetovanja in privolitve lokalnih skupnosti ter brez vnaprejšnjega obveščanja občanov.

Občini Središče ob Dravi in Brežice nista bili vključeni v odločevalski proces, kar je nesprejemljivo. Župana Toni Jelovica (Središče ob Dravi) in Ivan Molan (Brežice) sta izrazila ogorčenje nad tem, da ju nihče ni predhodno obvestil ali povprašal glede te odločitve. Prav tako so bili prebivalci obeh občin razočarani, saj se nihče ni posvetoval z njimi, čeprav gre za odločitev, ki neposredno vpliva na njihovo varnost, življenje in okolje.

Poleg tega Vlada RS ni ponudila zadostnih informacij o tem, kako bo uredila azilni dom, koliko ljudem bo namenjen, in kako bo vplival na demografijo lokalnih skupnosti. To pomanjkanje informacij je povzročilo dodatno zaskrbljenost med prebivalci, ki niso prepričani, kako bo nova situacija vplivala na njihovo vsakdanje življenje.

Vlado RS pozivamo, da prekliče odločitev o postavitvi azilnih domov na območju Obrežja in Središča ob Dravi ter da se takšne pomembne odločitve v prihodnje ne sprejemajo brez posvetovanja z občinami in občani. Prav tako zahtevamo, da se vzpostavi dialog z lokalnimi skupnostmi ter da se njihova mnenja upoštevajo pri načrtovanju in izvajanju podobnih projektov. Prav tako želimo s to peticijo preprečiti, da bi se kaj podobnega zgodilo tudi v drugih občinah.

KONKRETNI POZIVI:

  1. Preklic odločitve: Zahtevamo takojšen preklic odločitve o postavitvi azilnih domov na območju Obrežja in Središča ob Dravi.
  2. Upoštevanje občin in občanov: V prihodnje zahtevamo, da se pri podobnih odločitvah upoštevajo mnenja občin in občanov ter da se take odločitve ne sprejemajo brez njihovih soglasij.   Spoštovani državljani, združimo svoje glasove in zahtevajmo odgovornost Vlade RS pri sprejemanju odločitev, ki neposredno vplivajo na naša življenja. Pridružite se peticiji za varnost, dialog in transparentnost v odločitvah, ki oblikujejo prihodnost naših lokalnih skupnosti

 

Spletno uredništvo