Zobozdravstvene storitve ostajajo dostopne in potekajo nemoteno

Slika: Pixabay.com

V času boja s korona virusom se mnogim postavlja vprašanje, kako priti do nujne zobozdravstvene oskrbe. Na Ministrstvu za zdravje odgovarjajo, da zobozdravniki sprejemajo paciente kot do sedaj, nujno pa je, da se ti na obisk zobozdravnika telefonsko naročijo in ne prihajajo nenapovedano v ordinacije. Če pacienti kažejo znake COVID-19, se morajo pred obiskom zobozdravnika testirati na okužbo s SARS-CoV-2. Na testiranje jih lahko naroči tudi zobozdravnik.
Za obravnavo nujnih zobozdravstvenih storitev pa naj pacienti kontaktirajo dežurno zobozdravstveno službo. Med nujna zobozdravstvena stanja sodijo: močan zobobol (huda stalna bolečina, ko analgetik več ne pomaga), akutna infekcija (vnetje, ki se kaže kot oteklina, težje požiranje in odpiranje ust, zvišana telesna temperatura), večja krvavitev, ki se sama ne zaustavi ter poškodbe v področju zob.
Dežurna zobozdravstvena služba opravi triažo in paciente s sumom na okužbo s COVID-19, paciente v karanteni ter paciente, ki so okuženi oziroma oboleli zaradi COVID-19 usmeri v eno izmed nujnih zobozdravstvenih ambulant, ki so opredeljene v navodilih za zobozdravnike, ki jih je septembra pripravilo ministrstvo za zdravje.

Kranjska dežurna zobna ambulanta sprejema paciente od ponedeljka do petka med  8. in 12. uro ter 14. in 18. uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa med 8. in 13. uro. Izven delovnega časa dežurne zobne ambulante v Kranju je za paciente na voljo nujna zobozdravstvena ambulanta v Zdravstvenem domu Ljubljana.