Žiri: Predani podpisi za ponovno uvedbo ginekološke ambulante

V ponedeljek, 15. oktobra, je župan mag. Janez Žakelj  direktorju Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) Jožetu  Veterniku predal Peticijo za ponovno uvedbo ginekološke ambulante v Žireh z zbranimi 1056 podpisi.

Župan je predstavil nevzdržne razmere v občini Žiri, ki so nastale po letu 2012, ko so zaprli ginekološko ambulanto. Po razpoložljivih podatkih Občine je bilo 1. oktobra letos v žirovski občini 2228 deklet starejših od 14 let in žena, ki se morajo v primeru pregleda voziti najmanj 60 km do Škofje Loke in nazaj, mnoge pa tudi v bolj oddaljene ambulante.

Na razmere so od zaprtja na Občino prišle pritožbe in opozorila mnogih Žirovk. Na kritične razmere opozarjajo tudi patronažne sestre, saj se predvsem nekatere starejše občanke zaradi oddaljenosti ginekološke ambulante ne odločijo za nujni preventivni pregled, za kurativni pregled pa pogosto odlašajo do zadnjega.

Direktor Veternik je povedal, da je OZG po zaprtju ginekološke ambulante leta 2012 iskal primerno rešitev. S strokovnim vodjem OZG Aleksandrom Stepanovićem naj bi do konca letošnjega leta prišel na ogled obnovljenih prostorov Zdravstvene postaje, da najdejo najprimernejše prostore za obratovanje ginekološke ambulante v Žireh, saj  v drugi polovici leta 2019 načrtujejo odprtje nove ginekološke ambulante v Poljanski dolini.