Zaključil se je festival Krafft

Slika: FB Krafft

Zaključila se je druga edicija mednarodnega Igralskega filmskega festivala Kranj – Krafft. Staro mestno jedro Kranja je med 14. in 19. junijem znova utripalo v ritmu živahnega festivalskega vzdušja. Letošnje festivalsko dogajanje je zaobjelo več kot 30 filmskih dogodkov: celovečerni filmi, izbori kratkih plesnih, plesnih dokumentarnih in študentskih igranih filmov, okrogle mize, mojstrski tečaji, delavnice ter obilo priložnosti za druženje, mreženje in zabavo. Na festivalu smo gostili domače in tuje strokovnjake s filmskega področja, kot so britanski režiser Bill Anderson, hrvaški režiser Dalibor Matanić, režiserka in scenaristka Barbara Zemljič, vodilna britanska koordinatorka intimnih prizorov Ita O`Brien, kasting direktorica Yngvill Kolset Haga, hrvaška igralca Jelena Graovac Lučev in Leon Lučev ter drugi. Premierno se je na festivalu predstavil program ReActing as a Star, ki smo ga pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Osrednji del festivalskega dogajanja je bil posvečen tekmovalnemu filmskemu programu. Devet celovečernih filmov se je potegovalo za nagrado zlato jabolko. Igralske presežke raznolikega tekmovalnega filmskega programa je ocenjevala tričlanska mednarodna žirija v sestavi Valentine Carnelutti, Marijane Brecelj in Sebastiana Cavazze.

Podelili so tri zlata jabolka, in sicer Zlato jabolko Grand Prix za najboljšo glavno žensko ali moško vlogo oziroma za izjemen umetniški dosežek in dve zlati jabolki za posebne igralske dosežke za oblikovanje vidnega, prepoznavnega in izvedbeno dovršenega igralskega presežka. Zlato jabolko Grand Prix je prejela glavna igralska zasedba filma Čudovita bitja režiserja Guðmundurja Arnarja Guðmundssona. Zlato jabolko za posebne igralske dosežke sta prejela Radoš Bolčina (Inventura) in Pantea Panahiha (Pohodi plin).