Gorenjski policisti so bili v petek, 7. junija 2024, nekaj po 15. uri, obveščeni o 58-letnem pogrešanem moškem iz okolice Kranja. Policisti so takoj po prejetem obvestilu začeli z zbiranjem obvestil o pogrešanem in na kraju pogrešitve ugotovili dejstva, ki so nakazovala, da bi bil pogrešani lahko žrtev kaznivega dejanja.

V iskanje pogrešanega so bili poleg policistov in kriminalistov vključeni tudi vodniki psov za iskanje pogrešanih oseb, vendar oseba ni bila najdena.

V nadaljnje zbiranje obvestil in intenzivno preiskavo so se istega dne vključili tudi gorenjski kriminalisti, ki so začeli z opravljanjem ogledom kraja, ki je trajal več dni. Pri ogledu so sodelovali tudi strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija in vodniki policijskih psov za iskanje bioloških sledi.

Glede na ugotovitve na kraju in zbrana obvestila je bil podan sum, da je bil pogrešani dejansko žrtev nasilnega kaznivega dejanja, ki sta ga v petek, 7. junija 2024, okoli 2. ure, izvršila 33-letni moški iz okolice Kranja in 26-letni moški z okolice Bleda. Oba sta bila 10. junija 2024 izsledena in prijeta na območju Kranja, kjer jima je bila tudi odvzeta prostost.

Z intenzivno kriminalistično preiskavo je bil 10. junija 2024 v popoldanskih urah, na območju Jelovice, najden kraj, kamor sta osumljena po izvršenem umoru odvrgla truplo ter kraj, kjer sta poskušala uničiti sledi in dokaze. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da sta osumljena na kraju pogrešitve pogrešanega, umor izvršila z udarci s topim predmetom, nato pa truplo na kraj pripeljala v prtljažnem prostoru osebnega avtomobila, last enega izmed osumljenih. Na kraju je bil opravljen ogled, na katerem sta bila navzoča tudi dežurni preiskovalni sodnik in državna tožilka. Zaradi težko dostopnega kraja so pomoč nudili tudi policisti gorske policijske enote in pripadniki gorske reševalne službe.

Na podlagi izdanih odredb za osebno in hišno preiskavo Okrožnega sodišča v Kranju so kriminalisti izvedli šest preiskav objektov in vozil obeh osumljenih. V hišnih preiskavah so bili poleg elektronskih naprav najdeni in zaseženi tudi dokazi, ki so pomembni za nadaljnji kazenski postopek.

Sodna obdukcija trupla je bila opravljena 11. junija 2024 na Inštitutu za sodno medicino, kjer je bilo potrjeno, da je pokojni umrl nasilne smrti.

Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Kranju. Osumljena sta bila 11. junija 2024 v večernih urah, privedena k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kranju, ki je za oba na predlog dežurne državne tožilke Okrožnega državnega tožilstva v Kranju, odredil pripor.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov sta oba utemeljeno osumljena, da sta v sostorilstvu izvršila kaznivo dejanje umora, po 1. in 4. točki prvega odstavka 116. členu Kazenskega zakonika, na grozovit in zahrbten način ter iz koristoljubnosti.

Za navedeno dejanje je predpisana kazen zapora najmanj petnajstih let.

 

Spletno uredništvo