V četrtek, 27.7.2023 se je začel Festival In Memoriam prof. Peter Hafner. Do 4. 8. 2023 bodo Škofja Loka, Cerkno, Kranj, Železniki gostili številne izvrstne dogodke.

Sobota, 29. 7. 2023:

10.00: Družabnica: Čezdan namiznih iger (Mestni trg, Škofja Loka)

Čezdan namiznih iger je bil lani prvič izpeljan v okviru Pisane Loke, ko smo se družili in igrali na Cankarjevem trgu. Zdaj mu zavetje ponuja Hafnerjev memorial, ki ga ne bo izpustil iz rok. In ja, ne gre samo za vaše domneve, vaši sumi so upravičeni. To bo edini čezdan namiznih iger letos. Skratka, namizne igre obstajajo v različnih oblikah, tematikah in težavnostih, tako da vsakdo lahko najde nekaj zase. Prav tako so primerne za vse generacije. Na dogodku se boste lahko spoznali z različnimi igrami, jih preizkusili ter se ob njih podružili z (ne)znanci. Se špilamo!

Dogodek je brezplačen.

20.00: Koncert: The OMY (RUS / SRB), NeSeBat (SLO) (Avla KD Železniki, Železniki)

THE OMY, ki sicer izvirajo iz Moskve, so se v Srbijo preselili pred manj kot letom dni in tam že pritegnili pozornost s svojimi divjimi in provokativnimi živimi nastopi, kjer občinstvo zasvojijo z nedoločljivo mešanico jazzcora, elektro punka, hiphopa, stoner rocka in drugih stilov.

NeSeBat je ljubljanska zasedba milega imena in neusmiljene muzike. Sestavljajo jo člani številnih zasedb kot so Buldogi, Komakino, 2227, It’s Not For Sale, Rhythm Thieves, Crazed Farmers in mnogih drugih. Zvočno se gibljejo od garažnega punk rocka do melodičnega hardcora.

Prispevek znaša 10 €.

Nedelja, 30. 7. 2023:

17.00: Projekcija: The Best Of StopTrik 2022 (VCC Cerkno, Cerkno)

Festival StopTrik je v več kot desetletju obstoja prehodil dolgo pot od projekcij, ki jih je v skvotu organizirala skupina ljubiteljic_ev filma, do štiridnevnega velikega festivalskega dogodka, ki se ga vsako leto priredi v Sloveniji in na Poljskem. Že vse od leta 2015 pa izbrana selekcija preteklega festivala – najde mesto na Hafnerjevem memorialu.

Spored cerkljanskih projekcij:

  1. Zadnji smeh / Last Laugh,Domen Sajovic (University of Nova Gorica School Of Arts)

2022, Slovenia, 2’46”

Klovn Friderik na odru izvaja trike, a publiki njegov nastop ni všeč, zato jih poskusi prepričati s posebnim trikom.

  1. Mamin sinček / Rotten Child / Rotkind,Anej Golčar (Willlem De Kooning Academy)

2022, The Netherlands, 7′

Šestdesetletni Harold še zmeraj živi pri svoji ostareli materi Hendrini. Zaradi njenega avtoritarnega načina vzgoje je še vedno prepričan, da ni zmožen skrbeti zase.

  1. Druga polovica / Other Half,Lina Kalcheva (NFTS), 2021, Združeno Kraljestvo, 13’22”

Ren je individualno bitje v svetu, ki ga sestavljajo združeni pari. Hrepeni po tem, da bi našlo svojo drugo polovico in postalo izpolnjeno.

  1. Radovednost / Curiosa,Tessa Moult-Milewska (NFTS), 2022, Združeno Kraljestvo, 9’35”

Preveč radovedna Mary prvič obišče stanovanje svojega fanta in ob tem opazi, da v njem ni nobenih osebnih stvari. Potem ko ji fant zadeve noče pojasniti, mu zleze v glavo.

 

  1. 3kg 400g / 7lbs 8oz,Yoo Lee (Xin Li, Evelyn Martinez), 2021, ZDA, 7’8”

Ko se mlada mama preseli na 8. ulico v Jersey Cityju ameriške zvezne države New Jersey, spozna vrednost skupnosti in kako njeno lastno doživljanje določa vse, kar izkusi.

  1. Rak / Crab / Krab, Piotr Chmielewski (WJTeam) 2022, Poljska, Francija, 8’42”

Potopitev Titanika je bila za večino njegovih potnikov velika katastrofa. Vendar je bil med njimi tudi nekdo, ki jo je doživel kot čudež.

  1. Šepetalci vetru / Wind Whisperer / Testigo Del Viento,Fernanda Caicedo, 2022, Nemčija, 6’30”

Na koncu obzorja se rodi pojoč škržat. Njegov let je kratek, njegovo neutrudno oglašanje pa večno.

  1. Čutna tabletka / Sensual Pill,Sam3, 2021, Grčija, 3’58”

Ta magnetni animirani dokumentarec s pomočjo satelitske opreme Google Earth v času pandemije potuje po vsem svetu.

Festival StopTrik se bo v letu 2023 odvil v Mariboru (27. 9. – 1. 10. 2023) ter v Lodzu (8. – 10. 12. 2023).

19.30: Koncert: Gnoomes (RUS / SLO), Moving as a giant (SLO) (dvorišče VCC, Cerkno)

GNOOMES je ruska zasedba, ki ustvarja učinkovito mešanico psihedeličnega stargazea, kraut techna in kozmičnega popa. O njej pišejo sloviti časopisi kot so NME, Clash in The Quietus. Zadnji album “AX OX” bi bil po mnenju člana zasedbe lahko pravzaprav “psihedelični muzikal o odraščanju in življenju v postsovjetski Rusiji”.

MOVING AS A GIANT je trio iz Murske Sobote, ki z melanholičnimi vokali in aranžmaji na bolj noiserski strani kitarske linije nedvomno flirta tudi s postrockovskim dronom.

Dogodek je brezplačen, prostovoljnih prispevkov se ne bomo branili.

Ponedeljek, 31. 7. 2023:

16.00: Prosveta: Pop-up galerija: Cirkus na mestu (Mestni trg, Škofja Loka)

Obeta se mini pop-up galerija – Cirkus na mestu! V okviru galerije bodo razstavljeni cirkuški rekviziti, nekatere boste lahko preizkusili. Poleg ogleda in preizkusa razstavnih eksponatov, se boste lahko spoznali z razvojem cirkuške umetnosti vse do danes.

Dogodek je brezplačen,

17.30: Prosveta + Projekcija: O razpadnih procesih samoniklih kulturnih mladinskih prizorišč + Mlada nada (preddverje Kina Sora, Škofja Loka)

Uvodoma si bomo ogledali film “Mlada nada”, dokumentarec prikazuje petdeset let razvoja Mladinskega kluba Nade Žagar (MKNŽ), enega izmed najstarejših mladinskih klubov v Sloveniji, ki je v svojem pol stoletnem delovanju prerasel iz lokalnega kluba v prizorišče svetovnega glasbenega dogajanja.

Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon (UPB) je bila pred dobrim desetletjem kriva za prvi popis in analizo samoniklih mladinskih in kulturnih prizorišč pri nas v obliki knjige “Na trdna tla”. Terensko raziskavo so opravili sami akterji in akterke ter aktivisti in aktivistke naših samoniklih prizorišč in mladinskih klubov, rezultate terenskega dela pa je s sodelavci in sodelavkami interpretiral univerzitetni profesor in kulturni antropolog Rajko Muršič. V letu 2023 smo odločeni ponoviti raziskovalno in analitično delo, da bi ugotovili, ali je slika res tako črna, kot se bojimo. O prvih izsledkih bo tekla debata z Mojco Selak, ki vodi pripravo in izvedbo raziskave ter publikacije.

Pogovor vodi Vida Jocif.

Dogodek je brezplačen.

19.30: Koncert: Patetico (SLO), Lip Rouge (SLO) (vrt Sokolskega doma, Škofja Loka)

PATETICO letos obeležuje dvajseto obletnico ustvarjanja. Njihova glasba izraža žlahtne prvine bluesa, jazza in swinga. Ljubek, žaloben vokal pevke Nike Perunović, tankočutna besedila Roka Vilčnika in imenitna jazzovska instrumentalna zasedba združujejo čaroben preplet zvokov in besed.

LIP ROUGE je eksperimentalni glasbeni duo, ki glasbene meje raziskuje z glasom, analogno sintezo zvoka in različnimi inštrumenti. Navdih črpa v zgodnji elektronski glasbi ter vanjo v vpleta zvoke kljunaste flavte, kitare, različnih predmetov in glasu.

Prispevek v predprodaji znaša 10 €, na dan dogodka znaša 13 €. Vstopnice so na voljo na www.entrio.si, OMV bencinskih servisih in 3DVA trafikah.

Torek, 1. 8. 2023:

16.00: Prosveta: Pop-up galerija: Cirkus na mestu (Mestni trg, Škofja Loka)

Obeta se mini pop-up galerija – Cirkus na mestu! V okviru galerije bodo razstavljeni cirkuški rekviziti, nekatere boste lahko preizkusili. Poleg ogleda in preizkusa razstavnih eksponatov, se boste lahko spoznali z razvojem cirkuške umetnosti vse do danes.

Dogodek je brezplačen,

18.00: Zaslišanje: Gregor Galjot vs. Samo Vesel (preddverje Kina Sora, Škofja Loka)

Ne intervju, ne vodeni pogovor, navzkrižno zaslišanje dveh enakovrednih sogovornikov se bo tokrat zgodilo v preddverju Kina Sora. Nosilna hrbta postojnske in železnikarske neodvisne scene, dva od ključnih pri nastanku festvalov Trnje in Krawal, vztrajnika, ki delujeta že desetletja in se ne ustavljata – Samo Vesel in Gregor Galjot – Kvik. O nespregledljivih in spregledanih. O samonikli sceni. O vsem. Vse, kar Samo Vesel želi vedeti o Gregorju Galjotu in vse, kar Gregor Galjot želi vedeti o Samu Veselu. To, kar želite vedeti vi, ju ne zanima.

Dogodek je brezplačen.

19.30: Koncert: Bojan Cvetrežnik & Barja Drnovšek (duo Terrafolk), Boršič / Drašler (Kavarna in galerija Pr’ Pepet, Škofja Loka)

BOJAN CVETREŽNIK & BARJA DRNOVŠEK (TERRAFOLK DUO) sta glasbenika, mojstra na violini, kontrabasu in brenkalih, člana slovenske zasedbe Terrafolk (BBC World Music Award). V njuni glasbi se odraža iskanje tistega, kar imajo različni glasbeni svetovi skupnega. V tem svetu, polnem dobrih stvari, se je težko poistovetiti z eno samo glasbeno zvrstjo, a kljub temu si lahko vzamemo čas in izkusimo lepe, nepredvidljive trenutke ob živi glasbi.

BORŠIČ / DRAŠLER je duo, ki instantno komponira, ob tem ko svobodno improvizira. Neidiomatično postopa, medtem ko padajo ideje ven kot iz topa. Poklanja mojstrom svobodnjaškega se igranja in ob tem odšpila bridkost lastnega spoznanja.

Dogodek je brezplačen, prostovoljnih prispevkov se ne bomo branili.

Sreda, 2. 8. 2023:

16.00: Prosveta: Pop-up galerija: Cirkus na mestu (Mestni trg, Škofja Loka)

Obeta se mini pop-up galerija – Cirkus na mestu! V okviru galerije bodo razstavljeni cirkuški rekviziti, nekatere boste lahko preizkusili. Poleg ogleda in preizkusa razstavnih eksponatov, se boste lahko spoznali z razvojem cirkuške umetnosti vse do danes.

Dogodek je brezplačen,

17.00: Delavnica: Animirani film – Pikselacija (Škofjeloški grad – zbirno mesto, Škofja Loka)

Pikselacija je izjemna zvrst animacije v stop-motion tehniki, ki se odlikuje po svoji unikatnosti – namesto običajnih lutk v tej tehniki nastopajo prav ljudje. S tem inovativnim pristopom lahko ustvarimo nepozabne prizore, ki presegajo običajne meje snemanja in nas popeljejo v svet nenavadnih ter čarobnih animiranih dogodivščin. Poleg svoje izvirnosti in čarobnosti je pikselacija tudi zabaven način za vključevanje ljudi v ustvarjalni proces. Skupaj s prijatelji ali družino lahko ustvarjamo čudovite animacije, kjer vsakdo prispeva s svojimi gibi, idejami in osebnostjo. S pikselacijo se povežemo na globlji ravni in ustvarimo nepozabno skupinsko izkušnjo. Pridružite se nam pri ustvarjanju pikselacije in odkrijte, kako lahko ljudje postanejo žive animirane slike, ki oživijo v nenavadnih in čarobnih svetovih. Prepustite se čarobnosti pikselacije in pustite, da vaša domišljija leti!

Mentor delavnice: Toni Mlakar

Delavnica je brezplačna.

Dogodek pripravlja Kulturno umetniško društvo NUM.

18.00: Pripovedovanje: O oslih, osličkih in drugih beštijicah (Cankarjev trg, Škofja Loka)

Goran Završnik in Rok Kušlan sta veterana pripovedovalske skupine Za 2 groša fantazije, kar sploh ni čudno, saj že od nekdaj živita v pravljičnem svetu. Če boste 2. avgusta …. …. …., vam ga bosta, njun pravljični svet namreč, odstrla prav na široko. Morda tudi zato, Kker sta strokovnjaka za osle(rije), nosi dogodek naslov O oslih, osličkih in drugih beštijicah.

Dogodek je brezplačen,

Dogodek pripravlja Kulturno društvo Grable.

19.30: Koncert: KiKi (SLO), Igor Božanić (BIH) (Kavarna in galerija Pr’ Pepet, Škofja Loka)

KiKi je gotovo ena najbolj prijetnih osvežitev na slovenski glasbeni sceni zadnjih let. Giblje se nekje med folkom in popom, pravljično vzdušje, ki ga narekuje njen vokal, pa se neprestano spogleduje s spooky podtoni. Njene pesmi izhajajo iz njenega notranjega sveta, kamor se lahko v težkih časih vedno zateče. V letošnjem letu je izdala odličen prvenec “KRiKi”.

IGOR BOŽANIĆ je še kot Sir Croissant s križarjenjem med folk glasbo in lo-fi baladami poskrbel za enega nepričakovanih vrhuncev festivala MENT 2019 ter istega leta požel tudi navdušenje na Hafnerjevem memorialu. Pred dvemi leti je pod lastnim imenom izdal izjemen prvenec “Runo”.

Dogodek je brezplačen, prostovoljnih prispevkov se ne bomo branili.

Četrtek, 3. 8. 2023:

18.00: Prosveta: Predstavitev knjige ‘Na Škofjeloškem nekoč’ (Kavarna in galerija Pr’ Pepet, Škofja Loka)

Škofja Loka z okolico je prepolna starih pripovedi, ki so stoletja prehajale od ust do ust, iz roda v rod. Na tej poti so se oblikovale in preoblikovale, a mnoge so svoje sporočilo prinesle prav do današnjega dne. Knjiga “Na Škofjeloškem nekoč” (Založba Težiščnica / Založba Biserka / Naše gore list) listprinaša tudi nekaj starih pripovedi, nekatere v skrajšani, druge v izvirni obliki prvih zapisovalcev, kot so Lojze Zupanc, Franc Pokorn, Ivan Tušek, Janez Veider, Milko Kurent, Rudolf Badjura in drugi. Dodan je košček starosvetnih šeg in zapis o žlahtnih oblikah kruha, ki so prav na škofjeloških tleh zrasle v edinstvene ljudske umetnine. Zgodbe za knjigo sta in priredili Dušica Kunaver in Nada Marija Slovnik v sodelovanju z Apolonijo Kandus ter članicami “Krožka za oživljanje ljudske dediščine na škofjeloškem območju”, ki je deloval v projektu Večgeneracijskega centra Gorenjske v enoti Škofja Loka pri Zavodu O.

Dogodek je brezplačen.

Dogodek pripravlja Zavod O.

19.30: Koncert: Regen (SLO), balans (SLO), Jernej Grmek (SLO) (Trainstation SubArt – openair, Kranj)

balans je ljubljanska bunkerpop/art punk glasbena skupina, ki sta jo pred desetimi leti ustanovila Andrej Pervanje in Kristin Čona, leta 2020 pa se jima je pridružil še Jan Kmet za bobni. Skupina je znana po svojem umetniškem pristopu h glasbenemu ustvarjanju in vizualni podobi, saj pogosto sodeluje z raznoraznimi umetniki, modnimi oblikovalci in fotografi. Januarja 2022 so posneli nov album z naslovom »nima smisla« na rezidenci v Layerjevi hiši, izšel pa je v letošnjem juniju pri založbi KAPA Records.

REGEN se je rodil kot projekt sobnega kantavtorstva in se razvil v navzkrižno žanrsko identiteto, ki prepleta melanholične zasanjane melodije z živahnimi ritmi in inštrumentali osemdesetih. Od leta 2019 je v Regen povezana mlada ljubljanska peterica, ki je že s svojim prvim singlom Wine pritegnila tako radijske programe in glasbene kritike kot številne poslušalce. Skupina glasbo, ki je kot nalašč za spremljavo zasanjanim večerom ali polnočni vožnji po prazni avtocesti.

JERNEJ GRMEK je eden najnovejših varovancev domače podtalne založbe ŠOP Records in nosilec naslova ŠOP Rookie of the Year 2022. Njegovo glasbeno ustvarjanje je razcepljeno med elektronski alterego Tachyon, ki bo letos del karavane Klubskega maratona RŠ in med pretežno kitarsko kantavtorsko glasbo, pod katero se podpisuje s svojim pravim imenom. Jernej je tudi vodja ljubljanske podružnice Osvobodilne fronte vrtnih škratov in palčkov.

Prispevek znaša 10 €.

Petek, 4. 8. 2023:

16.00: Družabnica: Sejem gramofonskih plošč (Mestni trg, Škofja Loka)

Petkovo popoldne, pred zaključnim velikim koncertom Still Corners boste na Mestnem trgu lahko preživeli v raziskovanju vinilk. Med 16. in 21. uro bo namreč potekal bolšji sejem gramofonskih plošč, ki ljubiteljem glasbe nudi možnost ogleda in nakupa dobro ohranjenih plošč iz zasebnih zbirk. Z nami bo legendarni ponudnik plošč Roman. Seveda lahko prinesete tudi svoje plošče, ki jih želite zamenjati ali prodati. Če želite rezervirati mesto za svoje plošče, nam javite do 17. julija. Če jih prinesete le nekaj, rezervacija ni potrebna. Pridite se podružit z ostalimi odvisniki od vinila in glasbe!

18.00: Projekcija: Mitch-Match (Kino Sora, Škofja Loka)

Mitch-Match (rež. Géza M. Tóth, Madžarska, komedija, brez dialogov)

Glavni lik je vžigalica z modro glavo, ki se v vsaki epizodi poda na potovanje in se ob koncu številnih nenavadnih, igrivih in domiselnih dogodivščin vedno vrne v škatlo. Ena sama vžigalica, preprost predmet in hkrati priložnost za ustvarjalne izkušnje, ki nas vse popeljejo v fantazijski svet. 📌

Géza M. Tóth je filmski ustvarjalec, nominiran za Oskarja, univerzitetni doktor znanosti in vodja animacijskega studia KEDD. Od leta 1994 poučuje na nekaterih najprestižnejših umetniških univerzah v Evropi, kot je MOME – Univerza za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy, Royal College of Art v London in Univerza za gledališče in film v Budimpešti. Od leta 2020 vodi tudi enega najuspešnejših vzhodnoevropskih studiev animiranega filma, imenovan KEDD. Je član Akademije za filmsko umetnost in znanost ter Mednarodne akademije za televizijsko umetnost in znanost.

Dogodek je brezplačen in primeren za otroke.

Dogodek napoveduje Festival StropTrik, ki se bo v letu 2023 odvil v Mariboru (27. 9. – 1. 10. 2023) ter v Lodzu (8. – 10. 12. 2023).

20.00: Veliki koncertni večer: Still Corners (UK), Portland (BE) (Škofjeloški grad, Škofja Loka)

STILL CORNERS se ob praznovanju desete obletnice izida albuma “Strange Pleasures” (2013) odpravlja na poletno turnejo po Evropi. Zato bodo tokrat v ospredje stopile pesmi iz omenjenega albuma, zagotovo pa bomo slišali tudi nekaj novejših skladb. Omenjeni album je kmalu pridobil kultni status. Samo mimogrede, uvodna pesem, The Trip, ima več kot 115 milijonov predvajanj na YouTubu in več kot 50 milijonov na Spotifyu. Številne skladbe, kot so Fireflies, Strange Pleasures in Beginning to Blue, pa so bile uporabljene v filmih in televizijskih serijah. Tessa Murray je ob obletnici dejala: “Želimo praznovati z našimi oboževalci, zato smo organizirali turnejo ki se bo začela 30. julija v Istanbulu. Ponovno se bomo vrnili k nekaterim našim najljubšim pesmim z albuma, na voljo bo poseben za to priložnost izdelan merchandise, obetajo se celo vinilke.”

PORTLAND je belgijski kantavtor, ki si je ime nadel po istoimenskem mestu, kjer je živel pokojni kantavtor Elliott Smith. Zato je to tudi svet Jenteja Pironeta, zvestega Smithovega oboževalca. Primerno za fane Elbow, Bon Iver ter celo Fletwood Mac in Beach House.

Prispevek v predprodaji znaša 23 €, na dan dogodka znaša 28 €. Vstopnice so na voljo na www.entrio.si, OMV bencinskih servisih in 3DVA trafikah.

 

Spletno uredništvo,

Vir: https://www.skofjaloka.si/