Za Gorenjsko veljajo nekatere sprostitve

Slika: Pixabay.com
Včeraj je Vlada RS sprejela sprostitve gibanja in dovolila izvajanje nekaterih dejavnosti, vendar ne za vse statistične regije. Tako se po celotni Sloveniji do vključno 23.12.2020 v omejenem obsegu vzpostavlja nazaj javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.
Omejitev gibanja med občinami je delno sproščena za prebivalce statističnih regij z najbolj ugodno epidemiološko sliko. To so: Gorenjska, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska in Goriška. Gibanje je tako omejeno na območje celotne regije, kjer imajo osebe prebivališča in ne več na posamezno občino. Pogoj je, da ima oseba na mobilnem telefonu naloženo in stalno aktivirano mobilno aplikacijo #OstaniZdrav. Izjema velja tudi za športno-rekreativne dejavnosti.
V teh statističnih regijah je dovoljena prodaja oblačil in obutve v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno. Odpirajo se tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo športno opremo in prodajalne z motornimi vozili.
Pri tem je potrebno upoštevati vsa navodila NIJZ in določila ostalih odlokov ter higienska priporočila Ministrstva za zdravje. Ukrepi veljajo od 15. decembra 2020 do vključno 23. decembra 2020. Še vedno velja splošna omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja.