Z dodatnimi količinami cepiva sproščeno v poletje

Slika: Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil slavnostne predaje cepiva Astrazeneca, ki ga je v višini 300.000 odmerkov Sloveniji posodila Madžarska. Ob prevzemu cepiva so bili poleg predsednika vlade Janeza Janše prisotni še minister za zunanje zadeve Republike Madžarske Petér Szijjártó, minister za zdravje Janez Poklukar in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

“Od danes ni več vrst, cepi se lahko vsak, ki to želi, ki se želi prosto gibati in vsak, ki odgovorno skrbi za svoje zdravje in za zdravje drugih,” je ob prevzemu cepiva dejal predsednik vlade Janez Janša.

Kot je ob dogodku poudaril predsednik vlade, je bila Madžarska med tistimi državami, ki so bile na epidemijo bistveno bolje pripravljene od evropskega povprečja. Sloveniji je Madžarska pomagala že v začetku prvega vala lansko pomlad, ko so bila skladišča zaščitne opreme prazna in je bila Slovenija pod vodstvom leve vlade popolnoma nepripravljena na epidemijo. Zato se je ob tej priložnosti ponovno zahvalil za pomoč v obliki zaščitne opreme, ki so jo Madžari podarili slovenskim bolnišnicam. Po besedah Janeza Janše je Madžarska tudi nadpovprečno uspešna pri zagotavljanju cepiva in cepljenju prebivalstva, saj je med najboljšimi v Evropi in svetu, za kar jim je premier tudi iskreno čestital. Ob zaključku se je predsednik vlade še enkrat zahvalil za obisk madžarskega zunanjega ministra in za lepo darilo Sloveniji.