Glede na trenutno vremensko napoved, bo v noči s sobote na nedeljo mogoče opazovati meteorski dež.

 

Vrhunec meteorskega dežja bo nastopil 12. avgusta in astronomi predvidevajo, da bo to zelo svetel dež. Utrinki ponavadi to noč osvetlijo nebo, nekatere pa bi lahko videli tudi čez dan.

Meteorje vidimo, ker drobni delci prahu zaradi velike hitrosti med potovanjem skozi Zemljino ozračje zažarijo. Te delce je za sabo pustil komet Swift Tuttle , ki še dandanes potuje okoli Sonca. Meteorji, vidni avgusta, prihajajo iz ozvezdja Perzej, zato jih imenujejo Perzeide ali solze sv. Lovrenca.

Zaradi skoraj polne lune, bodo perzeidi morda vidni nekoliko slabše, kljub temu, pa boste sigurno lahko videli kar lepo število utrinkov. Običajno nebo v 1 uri preleti vsaj 80 perzeidov.

Najbolj primeren čas za opazovanje je torej v noči iz sobote na nedeljo od 00:00-02:00 ure. Za opazovanje ne potrebujete posebne opreme, poiščite le temen prostor v naravi, saj mestne luči opazovanje ovirajo. Zavedajte se, da vaše oči potrebujejo vsaj 20 minut, da se navadijo na temo, nato pa nebo opazujte vsaj 1 uro, saj meteorni roj pride naenkrat. (Vir:Kresnik)

Upamo na jasno nebo in da bomo lahko opazovali perzeide, tudi zato, ker naj bi imeli utrinki moč, da usmerijo energijo v to, kar si želimo in da osvetljujejo našo pot. Zato si ob vsakem videnem utrinku nekaj zaželite!