Vojaška vaja na Gorenjskem

Slika: www.slovenskavojska.si

Od danes do 23. septembra bo 132. gorski polk Slovenske vojske na območju Bohinjske Bele, Julijskih Alp, doline Drage in širšega območja Blegoša izvajal mednarodno vojaško vajo »Zvezda Triglava 2021«. Na vaji bodo poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali tudi pripadniki oboroženih sil Velike Britanije, Združenih držav Amerike in Nato Centra odličnosti za gorsko bojevanje. Namen vaje je preverjanje usposobljenosti na področju gorskega bojevanja, povezljivosti in krepitve zaupanja med zavezniki in krepitve civilno vojaškega sodelovanja. V okviru vojaške vaje bodo svoje zmogljivosti preverili tudi ekipe ambulante nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Škofja Loka in člani Prostovoljnega gasilskega društva Hotavlje.

V prvem delu, od 6. do 10. septembra. bo večina aktivnosti potekala na območju Julijskih Alp, Stola in v okolici Bohinjske Bele, kjer se bo v okviru prve faze izvajalo usposabljanje iz vojaških gorniških veščin. V drugem delu, od 13. do 16. septembra. bo večina aktivnosti potekala na območju doline Draga in Stola, kjer bo potekalo usposabljanje iz bojevanja v gorskem svetu, s poudarkom na premagovanju težko prehodnega območja z uporabo zmogljivosti gorskega bojevanja. V tretjem delu, od 17. do 21. septembra se bo na širšem območju Blegoša v Občini Gorenja vas Poljane izvajala taktična vaja, in sicer z namenom preverjanja usposobljenosti enot za bojevanje v gorskem svetu z uporabo zmogljivosti gorskega bojevanja.

V času izvajanja vojaške vaje se bodo enote večinoma premikale peš, tovorna vozila bodo uporabljali le za posamezne krajše premike po cesti in za oskrbo. Na vaji bodo uporabljali tudi terenska vozila, ki bodo namenjena predvsem evakuaciji poškodovanih in oskrbi enot na terenu. Slovenska vojska bo premike vojaških vozil in tehnike izvajala izključno po cestah.